Megemlékeztek a hősökről

facebook megosztás

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek március 15-én. Az ünnepi programsorozat három állomásból állt. A Deák téren a nemzeti lobogó felvonását követően megkoszorúzták a 48. gyalogezred emlékművét, majd a Medgyaszay Házban Balogh László polgármester beszédével és középiskolás diákok műsorával folytatódott az ünnepség, este pedig egy fáklyás emlékezősétán vehettek részt a megemlékezők.

1848. március 15-e a magyar történelem meghatározó mérföldköve, a polgári forradalom és szabadságharc kezdete, egyben a magyar sajtó napja. 1989-től munkaszüneti nap, míg 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep. A kanizsai megemlékezés első állomásán térzenére gyülekezett a tömeg a Deák téren, ahol a Himnusz dallamára felvonták a nemzeti lobogót. Ezt követően a 48. gyalogezred emlékművénél folytatódott az ünnepség, ahol koszorúk elhelyezésével és főhajtással tisztelegtek a forradalom és szabadságharc elesettjei előtt.

A koszorúzás után díszsortűz és ágyúlövés következett, majd a Medgyaszay Házba vonultak a megemlékezők, ahol Mészáros János Elek magánénekes közreműködésével énekelték el a Himnuszt. – A nemzet közös emlékezet a múltról és közös terv a jövőre – ezekkel az Ernest Renan francia történésztől idézett szavakkal kezdte meg ünnepi beszédét Balogh László. A polgármester a szuverén nemzet és a szabad gondolkodás jelentőségét hangsúlyozta. – Lényegi alapja nem a gépsoron gyártott egyetértés és bólogatás. Nem kell ugyanazt vallanunk és hinnünk, egymást rokonainak lennünk. Nem kell ugyanúgy dalolnunk, nem kell homogén nyelven szólnunk. Nem kell egy rendből valónak születnünk. A nemzetben lehet saját hangunk, énekünk és szólamunk. Lehet saját istenünk, vágyunk és reményünk, nemzetiségünk, pártunk, eszménk és saját vezérünk. Lehet mindenünk – fogalmazott Balogh László. Beszédében kijelentette: a nemzet nem egymás elleni uszítás. Kossuth Lajost is méltatta, akit szerinte tanítani és tisztelni kell, és nem önérdekből lebetonozni és parkolókkal telehinteni. Balogh László szavait a Dr. Mező Ferenc Gimnázium diákjainak műsora követte.

Az ünnepségsorozat este a Kossuth térről induló fáklyás emlékezősétával folytatódott. Először Kossuth Lajos mellszobránál a polgármester helyezett el koszorút, majd az Eötvös téren, a Sugár úton, az Erzsébet téren, az Aradi udvarban, a Zrínyi-iskolánál és a Deák téren is koszorúzással tisztelegtek a ’48-asok előtt.

TÓTH Csilla

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. március 20-ai számában)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.