Még 50 nap a salakmotor vb-futamig, melyen legalább 500 magyarral számolnak

facebook megosztás

Miként a korábbi években, amikor is a salakmotor világbajnokság (Speeedway GP) egyik futama ismét visszatérhetett a horvátországi Muracsány (Gorican) és Murakirály (Donji Kraljevec) között található salakmotor-centrumba, úgy idén is már most „vaspapucsos” világbajnokok adják egymásnak a kilincset – a szezonkezdésre hangolás apropóján.

Lényegében éppen ötven nap múlva, a FIM Speedway GP 2024-es sorozatának nyitányaként a salakmotorosok legjobbjai ismét Horvátországban kezdenek – ezúttal április 29-én. A salakszórók legjobbjai korábban már háromszor is lehettek a magyar-horvát határhoz légvonalban néhány kilométerre található Milenium-stadion vendégei 2010 és 2012 között, majd 2022-t követően immár szintén harmadszor hozzák el a vb-mezőnyt a muraközi helyszínre. Tavaly előtt, valamint tavaly is telt ház várta mezőnyt, melynek (világbajnok) tagjai klubcsapataikkal már ezekben a napokban birtokukba vehették a létesítményt – rendszeres tréningezések végett. Többek mellett az ausztrál Jason Doyle-tól a dán Mikkel Michelsenen át az aktuális címvédő – egyben már négyszeres világbajnok – lengyel Bartosz Zmarzlikig köröznek a muracsányi oválon. A szezon a résztvevőknek idén is hosszú, hiszen az egyéni világbajnokság mellett a csapat vb is a versenynaptárban szerepel, illetve a különböző országos ligákban is húzzák a gázkart a világbajnoki mezőny tagjai.

Évről évre a horvátországi FIM Speedway GP-futam rengeteg magyar szurkolót vonz, s ennek minden bizonnyal komoly mágnese, ha úgynevezett "szabad kártyásként" magyar versenyzőt is meghívnak a tartalékok közé. 2022-ben Fazekas Dennis, tavaly pedig Magosi Norbert neve hangozhatott el a versenyzők bemutatása alkalmával az esztendőt nyitó futamon, de e tényektől függetlenül is a sportág magyarországi rajongói számára igazi csemegeként szolgál a salakmotoros Horvát Nagydíj.

P.L.

(Fotók: Polgár László)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.