Klasszikus zeneműveket láthatott a kanizsai publikum

facebook megosztás

A komolyzene és a színészet találkozásának adott otthont hétfőn este a HSMK. A Fesztivál Akadémia Budapest zenekarának koncertjét két közkedvelt színművész Molnár Piroska és Bezerédi Zoltán tolmácsolta.

Az est során két korszakos művet dolgoztak fel a művészek. Igor Sztravinszkíj és Charles Ferdinand Ramuz „A katona története” című elbeszélésében a címszereplő az ördöggel kötött szövetségét mutatták be. Bezerédi Zoltán két évvel ezelőtt a Zeneakadémián dolgozott először ebben a darabban, amit nagy sikerrel játszottak, így örömmel fogadta el a Fesztivál Akadémia Budapest felkérést. A színészre a mű keletkezésének háttértörténete is nagy hatással volt.

gála

- A katona története azért „vicces”, mert amikor bemutatták, akkor irtózatos nagy siker volt. Néhány olyan zenésszel mutatta be Sztravinszkij, akik életben maradtak a világháborúból, ezért ilyen speciális a hangszerelése, aki élt, azokra írta. Úgy nézett ki, hogy egy siker küszöbén vannak és másnap kitört a spanyolnátha, tehát az akkori pandémia – fogalmazott Bezerédi Zoltán, Kossuth-díjas színművész.

A cselekményben az ördögöt megszólaltató Kossuth-díjas színész szerint mindig is rajongott a komolyzenéért, erre a feladatra egyfajta új kihívásként tekintett.

- Ilyet még nem játszottam, de hát ez egy nagyon gazdag pálya ez a színészi. Sok zenéset rendeztem és játszottam bennük. Ez egy speciális történet benne – tette hozzá Bezerédi Zoltán. 

A zenekar által előadott második mű Vivalditól a „Négy évszak volt”. Az előadást a Filharmónia Fortissimo bérlet részeként láthatta a kanizsai közönség. A bérletes évad május 23-án, a Savaria Szimfonikus Zenekar hangversenyével zárul.

K.T.

(Kép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.