Eltűnik a készpénz? – A megkérdezett kanizsaiak szerint nem

facebook megosztás

Több kimutatás szerint is jelentősen visszaesett a készpénzes fizetések száma az elmúlt években. A digitalizáció elterjedése olyannyira háttérbe szorította a hagyományos tranzakciókat, hogy már többen választanak elektronikus fizetési módot, azonban a megkérdezett kanizsaiak véleménye nem igazolja a világszerte megfigyelhető statisztikát.

A készpénz, különböző formáiban ugyan, de évezredek óta jelen van az emberek életében, míg a bankkártya történetét mindössze évtizedekben számolhatjuk. Az Index tavaly számolt be arról, hogy a bankkártyás vásárlások száma 2022-ben meghaladta a készpénz-felvételekét. Stábunk azt kérdezte a járókelőktől, hogy melyik fizetési módot tartják előnyösebbnek. Varga Istvánné szerint a bankkártyával járó költségek nagyon magasak.

–  Én jobban szeretem a készpénzt, de használom a bankkártyát természetesen. Például most is azzal fizetek, mert elfelejtettem a másik pénztárcámat betenni – mondta el Varga Istvánné.

Korosztálytól függetlenül, megosztja a helyiek véleményét a kérdés. Bogdán Teréz ugyancsak készpénzzel fizet szívesebben, aminek takarékossági okai vannak.

– Én azért szoktam készpénzt használni inkább, mert többségében leveszek egy minimális összeget és akkor azt használom el. Próbálom ezt így fókuszálni. Nem fogok többet költeni, mint amennyi nálam van. Nagyon ritka, hogy mégis hozzányúlok a bankkártyámon lévő összeghez, de nem szívesen – árulta el Bogdán Teréz.

Van, aki egészen máshogy gondolkodik. Tóth Zsófia szerint sokkal előnyösebb az elektronikus fizetés.

– Jobban szeretem a bankkártyát. Kimondottan azért, mert a telefonomon be van állítva az ApplePay funkció, úgyhogy csak odatartom és nem kell elővennem semmit – vélekedett Tóth Zsófia.

Hiába a statisztika, a kanizsaiak véleménye alapján a készpénz megszűnése egyelőre nem valószínű, de találkoztunk olyannal is, aki szerint ez akár éveken belül megtörténhet.

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.