Egyre több a motoros az utakon - Türelemre hívja fel a sofőrök figyelmét a megkérdezett oktató

facebook megosztás

Balesetveszélyesebb a közlekedés a tavaszi hónapokban a megkérdezett motorosoktató szerint. Bagi András hangsúlyozta, ilyenkor az autósoknak ismét meg kell szokniuk a motorosok jelenlétét, így a sofőröknek fokozottabban kell figyelniük egymásra.

Idén jóval enyhébb volt az idő februárban, így az ilyenkor megszokottnál többen döntöttek a két keréken való közlekedés mellett. Bagi András motorosoktató stábunknak arról beszélt, hiába a hirtelen melegedés, a motorozáshoz ajánlott megvárni amíg 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Hangsúlyozta, a jármű átvizsgálása is elengedhetetlen a biztonsághoz, így az első út előtt a gumik mellett a műszaki állapotot is ajánlott felmérni.

– Legyen egy jó ruhánk, egy jó sisakunk, azt egyszer kell megvenni, aztán az életünk múlhat rajta. Figyeljünk oda az autósokra, ha elővettünk a motort. Mindenki egész télen arra várt, hogy mehessen motorozni, most hirtelen elővesszük a motort, mert 17 fok van, de azért nem úgy tapad. Az autósok még annyira nem szokták meg szerintem, hogy vannak motorosok is – fogalmazott Bagi András motorosoktató. 

Ebben az időszakban a tanulók is egyre nagyobb számban jelennek meg az utakon, akik közül sokan csak 14 évesek, így tapasztalattal sem rendelkeznek. Ennek kapcsán az oktató még nagyobb körültekintésre kéri a sofőröket.

motor

– Amikor elindulunk a motorosokkal az úgy működik, hogy két motorost lehet kísérni egy autóval. Azért megyünk mögöttük, hogy valamennyire vigyázzunk rájuk. Jönnek a 14 évesek is, ők azért még picit eszetlenebbek. Sokszor a hölgyek a városban jobban észreveszik oktatás alatt, hogy megy két motoros „tudóstáblával” meg megy mögöttük egy autó, hogy mi hárman együtt mocorgunk. Arra kérném az autósokat, hogy vegyék észre, ha megy T-betűvel két motoros, akkor valószínűleg megy utánuk egy autós. Próbáljanak meg nem bemenni közénk, próbáljuk mi se feltartani őket – tette hozzá Bagi András motorosoktató.

A tavasz eleje Bagi András szerint közlekedésbiztonsági szempontból is kockázatosabb, mint az év többi része. Úgy fogalmazott, ez az időszak türelemjáték is egyben, a legfontosabb pedig az odafigyelés. A témával bővebben foglalkozunk Közérdekes című magazinműsorunk későbbi adásában.

T.CS.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.