A pálinka főzésének és fogyasztásának történetével lehetett ismerkedni a múzeumban

facebook megosztás

„A házi pálinkafőzés kultúrájának kutatása a zalai múzeumokban” címmel tartottak műhely- és szakmai konferenciát ma a Thúry György Múzeumban. Az eseményen nemcsak a nemzeti ital főzésével és fogyasztásával kapcsolatos előadásokkal, hanem a zalai intézményeket érintő néprajzi kutatások eredményeivel is várták az érdeklődőket. 

Február végén a közösségi múzeumokról tartottak szakmai konferenciát Nagykanizsán, ezúttal pedig a múlt hónapban megnyitott kiállítás apropóján rendeztek programot a kanizsai múzeum munkatársai. Száraz Csilla, intézményvezető a megnyitó során a zalai intézmények közti, a Magyar Géniusz Programban megvalósuló közös munka fontosságát hangsúlyozta. 

- Lehetőségünk volt erre a programra meghívni a Balatoni Múzeumot és igazgatóját Németh Pétert, aki be fog számolni erről a tudományos pályázatról és annak eredményeiről. Bevontuk a többi Zala vármegyei múzeumot is, így a Balatoni Múzeumon túl mi is részt veszünk benne, Gyanó Szilvia és Kunics Zsuzsanna tart előadást és a Göcseji Múzeum stábja is eljött ide - mondta el Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója. 

pálinka

Az eseményen elhangzó prezentációkban az előadók több szegmensből vizsgálták a főzést és a fogyasztást, így szó esett a zugfőzésről, a pálinka szakrális mivoltáról a romák körében, valamint az elmúlt időszak tapasztalatairól. Gyanó Szilvia a 20. század második felének főzési technológiájával ismertette meg a hallgatóságot. A kanizsai intézmény néprajzos-fő muzeológusa hangsúlyozta, az archaikusnak számító és külföldiek számára furcsának tűnő módszerek a mai napig jelen vannak a főzésben. 

- A zalai ember „érti” a pálinkát, a legtöbben, ha nem is készítettek, de el tudnák készíteni. Én akkor tudok meglepődni, amikor más országból érkezőknél látom, hogy valaki nem érti, hogy mi az, hogy cefrézés. Valaki akar pálinkát főzni, mert megvette a pálinkafőzőt és voltam már és nem értették, hogy mi történik. Nem zúzták össze a körtét és tulajdonképpen cukros lébe csináltak kompótot és csodálkoztak, hogy miért nem forr meg az anyag - fogalmazott Gyanó Szilvia.

A Balatoni Múzeum két projektre nyert pályázatot az elmúlt időszakban, a jelenleg Kanizsán látható kiállítás mellett egy mesejátszótér is létesült Keszthelyen. Németh Péter intézményvezető sikeresnek ítélte ezeket a projekteket. 

pálinka

- A mesejátszótér vonzza a keszthelyi lakosokat. A tudományos, jelenleg is futó pályázaton már túl vagyunk egy megnyitón, most történik egy ismeretterjesztő kiadványnak a bemutatása is, aztán hamarosan Zalaegerszegre vándorol a kiállítás. Ott ismételten szakmai programot fogunk megvalósítani - tudtuk meg Németh Pétertől, a Balatoni Múzeum igazgatójától. 

A résztvevők az előadásokat követően kurátori tárlatvezetéssel tekinthették meg a Pálinkás emlékek – Pálinkás fazekak és más pálinkás edények című kamara-kiállítást. A múzeumigazgatók hangsúlyozták, a közös munka a jövőben is folytatódik, ennek egyik eredménye, hogy a nyár elején egy régészeti kiállítás nyílik a Thúry György Múzeumban. 

K.T.

(Képek: Kanizsa TV)
 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.