A kanizsai kulturális élet mementóinak kiállításával kezdődött a művészeti fesztivál

facebook megosztás

Plakátkiállítással vette kezdetét hétfőn az idei Tavaszi Művészeti Fesztivál a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A tárlaton a kanizsai grafikus, Kotnyek István 1990 és 1996 között készült alkotásait tekintheti meg a közönség.

A nagykanizsai művész 1975 és 2000 között dekoratőrként dolgozott a HSMK-ban, és több ezer plakátot alkotott a negyedszázad alatt. Műveit 1990 és ’96 között minden alkalommal lefényképezte, az ilyen formában megörökített 373 transzparens közül válogatták ki a legemlékezetesebbeket a tárlatra. A kiállításmegnyitón Gerencsér Tibor beszédében kiemelte, Kotnyek István egy rendkívüli általános műveltséggel rendelkezik, és ez a plakátok kinézetén is tapasztalható.

–  Az általam kiemelt Arthur Miller-plakáton az is látszik, hogy Willy Loman a dráma főszereplője egy bizonytalan figura. Ő az álomvilágábanél és a karakter visszaköszön a figura testtartásából a plakáton. De nemcsak a figura billeg, hanem a bizonytalan stílusa a cím billegő betűiben is visszaköszön –  emelte ki Gerencsér Tibor nyugalmazott főtanácsos.

A színházi előadások mellett koncertek, fesztiválok és kabaréestek plakátjai is megtalálhatóak a galériában. A HSMK munkatársait örömmel töltötte el, hogy egy, az intézményhez kapcsolódó tárlattal nyithatták meg az idei Tavaszi Művészeti Fesztivált.

–  2000-ig Pistivel nagyon sok szép közös programunk volt, ha kifejezhetem így magam. A plakátokat ő álmodta meg és akkor még nem digitális technikával dolgoztak a dekoratőrök vagy dizájnerek, ahogy ma hívjuk őket, hanem kézzel. Olyan gyönyörű plakátok születtek a keze alól, hogy akár műalkotásnak is beillenének – árulta el Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ intézményvezetője.

A kiállított plakátok április 6-ig láthatóak a HSMK Ősze András galériájában.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.