Térfigyelő kamerák gátolhatják az illegális szemétlerakást az Űrhajós utcában

facebook megosztás

Az Űrhajós utcában és Korpaváron kezdődhet első körben a városi térfigyelő-kamerarendszer 2024-es bővítése. Gábris Jácint, a körzet önkormányzati képviselője szerint a megfigyelőegységek felszerelését az egyre gyakoribb illegális hulladéklerakás is indokolja.

A decemberi bővítéssel együtt jelenleg 167 térfigyelő kamera segíti a hatóságok dolgát Nagykanizsán. Több közgyűlésen is szó volt arról, hogy 2024-ben is elképzelhető a megfigyelő egységek növelése, több szakaszon is. A legutóbbi ülésen Gábris Jácint javaslatát, az Űrhajós utcai és a korpavári terület bekamerázásáról, 9 igennel és 5 tartózkodással fogadták el a városatyák. Az ÉVE képviselője elmondta, lakossági igény van erre a lépésre. Ez a terület korábban nem volt megfelelően belátható és a kamerák elhelyezése közbiztonsági szempontból is indokolt, hiszen itt a tervek szerint hamarosan egy új gyalogátkelő is létesül. 

- Gyakorlatilag kettő szerepet töltene be a kamerarendszer, itt ahol most állunk. Nagyon-nagyon fontos, hogy ezt a teljes útszakaszt a látható részein belássa, illetve a kereszteződésig videóképet nyújtson. Másrészt beleesik a perifériájába ez a szelektív gyűjtő, aminél ugyancsak állandó problémák vannak a lakosság jelzései alapján – mondta el Gábris Jácint, az ÉVE önkormányzati képviselője. 

kamera

A szemetelés problémája az Űrhajós utcában az egyik legjelentősebb az egész városban, a Netta és a Via munkatársai korábban többször számoltak fel a szelektív sziget mellé kidobott illegális hulladékhalmokat. Külön gondot okoz a környéken élőknek, hogy egy erősebb szél esetén a szemét a házak tövébe kerül. Gábris Jácint hangsúlyozta, az egyeztetés már megtörtént a Via Kanizsával és a hatóságokkal a kamerákat illetően.

- Azt gondolom, hogy ez visszatartó erő lesz, hiszen ennek a híre is majd eljut mindenkihez. Aki pedig úgy akad fenn ezen az ellenőrzésen, visszanézésen, hogy nem tudott róla, akkor a rendőrségnek nyújtott ezzel egy nagy segítséget, abban, hogy kiderítsék, hogy kik voltak azok, akik kárt okoztak. Bízunk benne, hogy ez hatékony lesz – fogalmazott az ÉVE képviselője. 

Gábris Jácint hozzátette, a tervek szerint a kamerákat idén felszerelik, azonban ez függ a költségvetés elfogadásától is.  Ugyanis a januári közgyűlésre Balogh László polgármester nem hozta be a városi büdzsé napirendjét, így még nincs elfogadott költségvetése a városnak. 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.