Rendhagyó tanóra a BLG-ben

facebook megosztás

„Kényszerpályák és külön utak. Hírszerzés, diplomácia és a magyar-jugoszláv kapcsolatok 1945-1956” – e címet viseli Domján Dániel Ferenc azon könyve, amelynek bemutatójával a kommunizmus áldozataira emlékeztek hétfőn a Batthyány Lajos Gimnáziumban. A program az intézmény és a Nagykanizsai Városvédő Egyesület közös rendezvénye volt.

A Batthyány-gimnázium diákjai egy rendhagyó órán ismerkedhettek meg Domján Dániel Ferenccel, valamint a közelmúltban kiadott kötetével. A szervezők részéről Horváth Gábor pedagógus, a városvédők alelnöke elmondta: ismeri a kiadványt, moderátora is volt egy bemutatón. Szerinte magas színvonalú, professzionális munkáról van szó.

- Ezt a pezsgést szeretném visszaadni a diákoknak, megbecsülve a szellemi élet felpezsdülését, olyan emberek által, akik innen elszármaztak. És Dani itt él Nagykanizsán. Nagyon örülünk annak, hogy ilyen fiatalokkal gazdagodik a város szellemi élete. A gimnázium ad ennek otthont és úgy gondolom legjobb módon így jutnak hozzá ebben a témában a gyerekek, a jugoszláv-magyar kapcsolatok vonatkozásában, a szerző által információkhoz – mondta el Horváth Gábor, a Batthyány Lajos Gimnázium pedagógusa. 

Domján

Domján Dániel Ferenc a Batthyányban érettségizett, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen folytatta tanulmányait. Saját bevallása szerint ott fordult a figyelme a Balkán és a délszláv háború felé. Tanárai tanácsát megfogadva, először a II. világháború utáni időszakkal foglalkozott, majd később a doktori disszertációjába került bele az emlegetett téma. A kötet megjelenését rengeteg kutatómunka előzte meg.

- A Magyar Nemzeti Levéltárban az 1945 utáni külügyi iratokat néztem át, ezen kívül a Belgrádi Magyar Követség 1945-1956 közötti dokumentumait. És ami igazán izgalmas volt, az Állambiztonsági Levéltárban folytatott kutatások. Elég sok anyag fellelhető, viszont elég problémások ezek az anyagok. Ugye állambiztonság, kémek és hasonlók. Tehát nagyon sok a konspiráció, nem tudjuk, mi az, ami igaz ezekből a dokumentumokból vagy mi az, ami nem - tudtuk meg Domján Dániel Ferenctől. 

A szerző hangsúlyozta, hatalmas mennyiségű iratot kellett átnézni, és sokszor egymásnak ellentmondó adatokkal szembesült. Mint fogalmazott: történészként azt vallja, sosem lehet tudni, hogy ami történt - amit olvasunk, vagy kiderítettünk az valóban úgy történt-e. Mindezek ellenére a saját kiadványa megállja a helyét a gyűjtemények között.  

V.A.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.