Percről percre a közgyűlésről - Elfogadta a városvezetés a Bolyai fenntartóváltását

facebook megosztás

09:32 - Kanizsa Újság megjelenése

Fodor Csaba nem bővítené a napirendet, a leírtak szerint el kell fogadni.

Bizzer András szólalt fel. Szerinte a Kanizsa Újság nyomtatott megjelenésére nincs szükség, hiszen DK-s propagandalap lett. Ami csak hazugságot állít, róla is és a polgármesterről is.

Bizzer András nem lepte meg Fodor Csabát. Fodor Csaba emlékeztetett: ők nem mondták, a korábbi városvezetés idején, hogy hazugsággyár lenne az újság. Szimplán elmondták, hogy nem adnak lehetőséget a korábbi ellenzéknek. Most az újság lehetőséget ad a Fidesz képviselőinek, akik viszont nem élnek vele, erről pedig nem az újság tehet. Az újság korrekt módon tájékoztat, nem úgy mint a Fideszhez köthető médiák. A rádió már el sem jön az ÉVE sajtótájékoztatóira és egyszer sem kérdezi meg az ÉVE képviselőit, hogy mi a véleményük. A Zalai Hírlap is csak a sajtótájékoztatókra jön el, de közben a Fidesz oldalas nyilatkozatokat ad rendre.

Szabó Szilárd kért még szót. Ő vetette fel legutóbb, hogy idén mi alapján jelent meg az újság, ha nem volt közgyűlési döntés. Most akkor minek kell a közgyűlési döntés, ha eddig is ment a lap. Valamint meglepődve vette tudomásul, hogy a Fidesznek rádiója is van, nem tudott erről.

Fodor Csaba elmondta, azért kerül most ide, mert a költségvetés kapcsán hozhatnak meg olyan döntéseket, amik a gazdasági társaságokra vonatkoznak. De a közgyűlés nem tudott dönteni a költségvetésről, viszont az újság megjelenéséről dönteni kellett. Viszont, ha elkészül a költségvetés, az is lehet, hogy kétnaponta jelenik majd meg a Kanizsa Újság, és akkor majd módosítják a megjelenést.

Balogh László ismét elmeséli: volt három olyan eset, amikor szerinte a Médiaház megvágta, becsapta. Ezek után mondta azt, hogy eltekint a Kanizsa Újságban és a tévében való megjelenéstől.

Szavazás: 8 igennel ment át.

A másik két pont nem hozott vitát. A költségvetés kapcsán közgyűlést kell tartani, várhatóan jövő héten lesz.

09:28 - Vívók új padlója

Balesetveszélyessé vált a padló, ezért kell a forrás. Horváth Jácint terjesztette elő. Balogh László elmondta, ők ezt támogatják, nem úgy, mint a másik oldal a pingpongosok kérdését.

Egyhangúlag elfogadva.

09:05 - A református Bolyai

Balogh László elmondta, a 282 tanuló szülője közül 226-an támogatták, azaz 80 százalék szavazott a váltás mellett. Mindezek mellett azt is elmondta a polgármester, ez egy hosszú folyamat, amit most ezzel elindíthat a városvezetés. Itt nem arról van szó Balogh László szerint, hogy ez az iskola kikerül a kanizsai gyermekek lehetőségei közül. Itt ökumenikus szemlélet lesz, biztonságban és szeretetben tanítják majd a gyerekeket.

Fodor Csaba kért szót. A Tulajdonosi Bizottság tett egy módosítást: legkésőbb az augusztusi soros ülésre kell legkésőbb előterjeszteni a részleteket a polgármesternek. Azt gondolja a frakcióvezető, hogy a mostani módosítással lesz egységes a javaslat. Az államtól a vezetést a református egyház átveszi, ezt tudomásul kell venni, más köze nem nagyon van a városvezetésnek. A miniszter úrnak május végéig kell a döntést meghoznia. Amint a kérelem beér, meghozza a közgyűlés a szükséges döntéseket. Augusztus 31-ig az épület mindenképpen a Tankerületnél marad, de szeptember 1-től átkerül, ha a kérvény beérkezik a kért határidőre.

Balogh László szerint ez a módosítás megerősíti, hogy ez nem egy automatizmus. Azt reméli Balogh László, ez a döntésszéthúzás nem akadályozza a váltást.

Károlyi Attila szólalt fel: a református egyház lehetőséget kap, hogy az oktatási elveit hozza a városban. Mint mondta, a reformátusok térnyerése a történelem során megállt a Dunánál, azt követően csak Bocskai hadai jártak itt, amiben nem volt sok köszönet, bár tiszteli a fejedelmet. Ő örül a vallásos térnyerésnek, a reformátusnak nem annyira. Az mindenképpen jó lesz, hogy a mai világban vallásos nevelést kapnak majd a gyerekek.

Balogh László szerint egy keresztény értékrendű városban és országban nevelési lehetőséget kapnak az egyházak, az teljesen rendben van.

Schauta Marcell kért szót. Jelezte, nem fog szavazni, lelkiismereti okok miatt. Kiemelte, Balog Zoltán körüli történések az elmúlt hetekben sokkal több kérdést vetnek fel, mint amennyit megválaszolnak. Amíg ő nem látja, hogy a református egyházon belül rendeződnek a viszonyok, addig jó szívvel ezt nem lehet támogatni. Ezért nem vesz részt a szavazásban.

Balogh László tiszteli ezt a véleményt, bár nem akarja az aktuálpolitikát behozni. Mint mondta, a gyermek szent.

Gondi Zoltán azt gondolja, hogy a reformátusok jelentős tapasztalattal rendelkeznek az oktatásban, így ezzel nem lesz gond. S ő is dolgozik több mint 20 éve egyházi iskolában. De kíváncsi a reformátusok terveire.

Itt van a teremben Hella Ferenc. Tőle kérdezi, hogy mik a terveik? Hiszen más városokban már működik, hogy a kollégiumtól kezdve mindent lefednek a reformátusok.

Hella Ferenc szólalt fel: Amikor az óvoda elindult, látták, hogy az első és a második évben is van érdeklődés. Most már látják, hogy bővíteni kell, mert akkora a jelentkezői szám. 28 gyerek van náluk most, akik átkerülnek majd a Bolyaiba. Kétosztályos elsővel indulnának el. Nagyon sokféle minta van, amit folytatni lehet. Mind a szakképzés, mind a technikum felé el lehet majd indulni, de ez még csak ötletelés. Jelen pillanatban az 1-8 osztály elindítása a terv. Kétsoros oktatás lesz, tehát akik már az iskolába járnak, nekik nem változik a tanterv, akik most iratkoznak be, ők már dönthetnek a református tanrend mellett. Hella Ferenc elmondta, jó kapcsolatban vannak a papok Kanizsán, felekezettől függetlenül. A Piarista Iskola gyerekeire is ügyelnek nyáron és ez a másik oldalról is igaz. Most az a lényeg, hogy akik a reformátusokhoz mentek óvodába, nekik legyen lehetőségük az iskolát is egyházi berkekben folytatni.

Gondi Zoltán szerint nincs olyan távol, hiszen a kisgimisek már 4 év múlva végezhetnek. Ő az egészségügyi szakirányt javasolná a reformátusoknak.

Szavazás az első részéről a napirendnek: 14 igen - egyhangú

Fodor Csaba módosítója: 7 igen 7 tartózkodás - nem fogadta el a testület. Schauta Marcell nem szavaz ennél a napirendnél, ahogy azt jelezte is. 

Harmadik pontja: 9 igen - elfogadva.

09:00 - Kezdés

Balogh László ismertette a napirendeket. A megboldogult Kanizsa Bike-ok sorsa kapcsán ma még nem tárgyalnak a képviselők. Gábris Jácint kért szót - kéri levenni napirendről a pingpongosok támogatását. Balogh László elmondta, már harmadszor hozza be, ezzel a támogatással lehetne biztosítani az Extraliga szereplést. Így nem ért egyet a polgármester a levétellel. Szavazás: 8 igennel levették. Nem kapnak támogatást az asztaliteniszezők.

Előszó:

Mindössze hat napirend kapott ma szerepet a közgyűlésen. Fontos megjegyezni, hogy ezúttal nem  várta pogácsa a képviselőket, ami a vasemberházi álmoskönyvek szerint kettőt jelenthet: rövid közgyűlést vagy Fidesz kivonulást.

Utóbbira azért most kevesebb az esély, bár a reformátusok szerepvállalása a Bolyaiban azért hozhat némi vitát, akárcsak a Kanizsa Újság 2024-es megjelenése.

A Bolyai fenntartóváltásáról már írtunk: https://kanizsamediahaz.hu/hir/202402/a-szulok-dontese-alapjan-a-reform…

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.