A szülők döntése alapján a református egyház fenntartása alá kerül a Bolyai-iskola

facebook megosztás

A szülők döntése alapján, a Nagykanizsai Református Egyházközség fenntartása alá kerül a Bolyai János Általános Iskola szeptembertől. Az egyházi szerepvállalás kezdeményezése a református óvodából elballagó gyermekek szüleitől származik. Hella Ferenc esperes szerint a fenntartóváltásnak köszönhetően számos előnyhöz jut majd az intézmény, hiszen felújítják a tornatermet és az udvart, de a saját konyha segítségével a minőségibb étkezés is biztosítva lesz.

2010-óta kétszeresére nőtt az egyházi általános iskolába járó diákok száma Magyarországon. A református egyház mintegy 180 oktatási intézményt működtet hazánkban, így az idősek otthona és az óvoda fenntartása mellett, a Nagykanizsai Református Egyházközség is további célokat tűzött ki maga elé. Korábban voltak terveik a Rozgonyi-iskolával kapcsolatban, az együttműködés hiánya miatt azonban ott nem valósult meg a változás.

bolyai

- A nagycsoporthoz elérkeztek a gyermekek, volt egy ilyen kezdeményezés a szülők részéről, hogy ha mehetnének a gyermekek együtt tovább és akkor elindítottuk az első osztályt úgy, hogy a Csokonainak van egy telephelye Nagykanizsán. Aztán idén elindultunk ebbe az irányba, természetesen egy presbiteri határozat volt, amelyben kimondtuk, hogy a fenntartóváltást fogjuk kezdeményezni, illetve jeleztük a Tankerületnek - mondta el Hella Ferenc, református esperes. 

Következő lépésként a szülők véleményére voltak kíváncsiak, akik a fenntartóváltással járó változásokról tartott tájékoztató után adhatták le voksaikat. A 282-ből 234 diák szülője vett részt a szavazáson, akik több mint 80 százalékban támogatták a változást. Hella Ferenc hozzátette, a már idejáró tanulók ugyanazzal a pedagógiai programmal mennek tovább, illetve az iskolában dolgozóknak is minden marad ugyanúgy, ahogy eddig. Változás főként az iskola szellemiségében, valamint épületében várható.

Hella Ferenc

- Olyan felújításokat tudnánk elvégezni, ami még nem történt meg az épületben. Ilyenek például a nyílászárók cseréje, a vizesblokkok felújítása, az udvar átalakítása, némi zöldterület biztosítása, valamint az udvar burkolatának kicserélése, javítása. És természetesen azoknak a technikai eszközöknek a cseréje, pótlása, ami most ugye nincs. Hiszen nagyon-nagyon hangsúlyos, Bolyairól lévén lenni szó, a matematika, illetve a digitális oktatás nagyon hangsúlyos lesz az elkövetkezendő időszakban is – fogalmazott Hella Ferenc. 

Az esperes hangsúlyozta, nem csak a református, de a bármilyen felekezethez tartozó vagy az otthon nem vallásos nevelést kapó diákokat is várják az intézménybe. Ugyan az egyház használatában lesz, de az iskolaépület tulajdonjoga Nagykanizsa önkormányzatánál marad. A fenntartóváltásról jövő hétfőn, soron kívüli közgyűlésen dönt a városvezetés.

SZ.F.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.