Nem éri meg kockáztatni: bírságot kap, aki leszedi ezeket a növényeket

facebook megosztás

Az elmúlt napok enyhe időjárása miatt megmutatta magát a tavasz, sok helyen az országban már a hóvirág is előbújt. A virág sokak számára csábító lehet, ám leszedni tilos, és komoly büntetésre számíthat az, aki mégis megteszi. Hazánkban az uniós csatlakozás óta védett növény a hóvirág, melynek szedését, engedély nélküli árusítását is szigorúan büntetik.

Már javában nyílik a hóvirág az ország több pontján, a különleges virágai miatt rendkívül népszerű a természetjárók körében azt azonban már kevesen tudják, hogy védett növény, és szedése komoly bírságot von maga után. A hóvirág természetvédelmi értéke szálanként tízezer forint, vagyis egy erdőben szedett kisebb csokor akár százezer forintot is érhet, tizenegy darab leszedése esetén pedig börtönbe is kerülhetünk.

A jó hír az, hogy az oltalom alá csak a vadon élő növények tartoznak, a kertünkben termesztett virágokat nemcsak, hogy leszedhetjük, de még árusítani is lehet. A saját ültetvényünket a hatóság ellenőrzi, mielőtt megkapnánk az engedélyt.

Persze felmerül a kérdés, hogy miért tulajdonítanak ekkora védelmet a hóvirágnak. A válasz , hogy a virág nagyarányú szedése miatt számuk csökkenésnek indult, ami még önmagában nem okozott volna veszélyhelyzetet számukra, az igazi bajt a néha már ipari méreteket öltő kitermelés jelentette.

A hóvirág hagymái nagyon keresett árucikknek számítanak, fő felvevőpiacukban Hollandiában. A hóvirágot évtizedekig hatalmas mennyiségben szedték idehaza, sőt földgyaluval külföldi hagymakereskedő cégek számára keresett vol a növény, ezért egy idő után tarthatatlanná vált a helyzet.

Ma már, ha csak egy szál hóvirágot is leszakít az ember az erdőben, megbüntetik, ha rajtakapják. A nagyobb mennyiség pedig már természetkárosítási bűncselekménynek minősíthető. A hóvirágok egyébként európaszerte különböző szintű védettséget élveznek, Ausztriában például szedhető ez a növény, de csak annyi, amennyit egy ember a két ujjával átér. Maga hóvirág hagymája mérgező, de nem olyan veszélyes, mint például a gyilkos galócáé, ugyanis mérgező anyaga nem szívódik fel a bőrön keresztül.

A teljes hír itt olvasható. 

hellovidek.hu

(Borítókép: pexels.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.