Mura-Menti Malacságok: jön a tizedik böllérfesztivál Murakeresztúron

facebook megosztás

A jó Lacibetyár, Csepregi Éva és Végvári Ádám, valamint Lotfi Begi is várja az érdeklődőket az idei Mura-Menti Malacságokon. A február 10-i, jubileumi böllérfesztiválon számos hagyományos programmal készülnek, azonban idén egy kézműves vásárral is kiegészül a rendezvény Murakeresztúron.

2014-ben még a helyi római katolikus egyházközség szervezésével indult útjára a rendezvény, ami azóta jócskán kinőtte magát, ez pedig a közös összefogásnak köszönhető – árulta el Polgár Róbert, Murakeresztúr polgármestere a mai sajtótájékoztatón. Az immár 10 éves fesztivál sikeressége a sokszínűségében rejlik, hiszen minden korosztályt igyekeznek megszólítani. A zenés, kulturális kísérőprogramok mellett természetesen a fő elem, hogy felidézzék a hagyományos disznóvágás hangulatát, illetve kedvezzenek a gasztronómia szerelmeseinek, ezzel egy szokást elindítva a környék települései körében.

- Ha visszagondolok a 10-11 évvel ezelőtti időkre, akkor nem sok helyen valósultak meg úgy közösségi programok, hogy közben disznóvágás történt. Tehát nem akarom azt mondani, hogy nekünk köszönhető ez a szokás itt a környéken, de úgy tűnik, hogy maga az ötlet sok helyen megfoganasodott, és elindultak olyan programok, amik az ilyen jellegű tevékenységek köré szervezik a közösségépítést - fogalmazott Polgár Róbert.

Murakeresztúr

A fesztivál az évek során egyre nagyobbá és többplatformúvá vált, így az idei jubileumi évben is igyekeznek minél több színtéren megszólítani a közönséget, nagy hangsúlyt fektetve a gyermekprogramokra. A nagyszínpadon pedig számos országosan ismert előadó szórakoztatja majd a közönséget. A polgármester hozzátette, a rendezvénynek hála nem csak a falubeli közösség erősödik, de a nemzetközi kapcsolatok építésének is kedvez a program, hiszen rendszeresen érkeznek horvát vagy éppen szlovén településekről.

- Rendszeresen várjuk, illetve jönnek az ottani önkormányzatok Horvátországból, például Gorican, Donja Dubrava, Kotoriba. De megyei szintről is szoktak érkezni képviselők, aztán van a Mura Régió EGTC Társulás, amelyben több mint 20 település van benne horvát és magyar oldalról. Ezeket a településeket mindig meghívjuk és egyértelműen a nemzetközi kapcsolatokat építjük - tette hozzá Murakeresztúr polgármestere. 

Emellett a társadalmi szerepvállalást is fontosnak tartják, így a Magyar Vöröskereszttel való együttműködésük 10. évfordulóját is ünnepelhetik, akik ismét önkéntes véradásra várják a résztvevőket.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.