Mézes-ágyas fenyőrügypálinka a győztesek között – Mustrát tartottak Kerkaszentkirályon

facebook megosztás

15 nevező 50 mintájából válogathattak a bírák a Kerka-menti pálinkamustrán. Az eseményt már kilencedszer tartották meg Kerkaszentkirályon. Végül 8 bronz-, 12 ezüst- és 14 aranyminősítés született. A falu pálinkája címet Fehér János, a legjobb likőrnek járó díjat pedig Székely Anna mézes-ágyas fenyőrügypálinkája nyerte.

A koronavírus-járvány miatt két alkalommal is elmaradt a rendezvény, de a falubeliek nem vesztették el az érdeklődésüket a program iránt, hiszen volt olyan év, amikor mintegy száz mintát értékelt a zsűri. A párlatok között mindig vannak igazi különlegességek, attól függően, hogy éppen mennyire volt jó a gyümölcstermés az előző évben.

- Nincsen semmilyen kritérium, tehát itt ágyast is hoznak, mindenféle gyümölcsből készült párlatot hoznak, ez látszik is az idei felhozatalból, zsálya, fenyőrügy, bodza, minden megtalálható az idei felhozatalban, és főleg nem profik jelentkeznek, ez inkább egy ilyen falusi szintű megmérettetés – tudtuk meg Völgyi Éva szervezőtől. 

pálinka

Az apró településen összetartó a közösség, így nagy figyelmet fordítanak a hagyományaik megőrzésére. Pál László, a falu alpolgármestere elárulta, ugyan egyre nehezebb feladatnak bizonyul, de a fiatal korosztályt is igyekeznek bevonni a régi szokások fenntartásába.

- Azért fontosak ezek a rendezvények, amiket tartunk, mert 230 fős kis falunk van, és a helyi sajátosságokat, amiket itt régen az őseink műveltek szó szerint, pálinkát főztek, kosarat fontak és hasonlók, ezeket a hagyományokat szeretnénk tovább megőrizni – fogalmazott Pál László, Kerkaszentkirály alpolgármestere. 

A kéttagú zsűriből Völgyi Zoltán, gyümölcspálinka-gyártó már veteránnak számít, hiszen a legelső mustrán is részt vett. Szerinte az évek során sokat változtak, jó irányba fejlődtek a jelentkezők, valamint a modern igényeknek megfelelően újabb és újabb nedűkkel állnak elő.

pálinka

- Én azt látom, hogy egyre több a pálinkából készített likőr. Itt is sok ilyen került terítékre, ami egy új irány lehet, hiszen nem mindenki szereti a pálinkát és nekünk, pálinkabíráknak tudomásul kell venni, hogy az igények változnak, és sokszor egy jó likőr is lehet mérvadó. Hiszen, ha visszatekintünk a történelembe, az 1700-1800-as években egy átlagos falusi kocsmában volt, ahol 46-47 féle gyógynövényes likőr volt kapható – mondta el Völgyi Zoltán gyümölcspálinka-gyártó.

Az eredményhirdetés és az oklevelek átadása után minden vendéget vacsorával, majd Markó Krisztián harmonikával kísért nótaestjével vártak.

SZ.F.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.