Megosztja a kanizsaiak véleményét a közbiztonság kérdése

facebook megosztás

Zala vármegyében volt a legalacsonyabb a regisztrált bűncselekmények száma 2022-ben a KSH adatai alapján, de az elmúlt tíz évet tekintve is jelentős javulás volt megfigyelhető. A kanizsaiak véleménye a pozitív mutató ellenére is megoszlik a helyi közbiztonságról.

Csaknem két évtizede helyezték ki az első térfigyelő kamerákat a városban, az elmúlt hónapokban pedig jelentősen gyarapodott a számuk. Korábban Híradónkban is beszámoltunk arról, hogy 2023 decemberére már 167 kamera volt beüzemelve a városban, de idén is több utcában várható bővítés. A stábunknak nyilatkozó helyiek pozitívan fogadták a fejlesztést, de így is akadnak, akiknek aggályai vannak a közbiztonság kapcsán.

– Nem a legbiztonságosabb. Autósok sem, motorosok sem, a gyalogosok miatt főleg nem, mert ők úgy gondolják, hogy mindent lehet nekik – mondta el Szabó Ferenc. 

A tavalyi beruházás elsősorban a Keleti városrész forgalmasabb szakaszait érintette. Horváth Sándor szerint fontos, hogy minél több helyre szereljenek fel kamerát, de úgy látja, önmagában ez nem elegendő a biztonsághoz.

közbiz

– Biztos, hogy javítani fogja, de egy visszás dolog, ami nekem nem tetszik, hogy tele van a város kamerákkal, de hogyha valakit meg kellene találni vagy keresni, akkor soha nem találnak semmit, mert vagy nem jó a kamera, vagy nem volt felvétel, vagy rossz minőségű. Nekem ez a véleményem róla. Biztos, hogy jó dolog, szó se róla. Pláne gyalogátkelőhelyeknél, ott is ki lehetne szűrni azt a sok renitenst, aki le sem száll a bicikliről, meg körül sem néznek, csak szaladgálnak – szögezte le Horváth Sándor. 

Berta Jenőné a lakókörnyezetében mást tapasztal a gyalogátkelőhelyeknél. Úgy látja, éjszaka sok a rendbontó, de nappal odafigyelnek egymásra a közlekedők.

– Odafigyelnek a sofőrök az átkelőhelyen is, mindenhol. Én legalábbis azt tapasztaltam, hogy nagyon odafigyelnek, főleg a Teleki utcán. Ott kegyetlen, milyen az átjárás, de mindenhol megállnak – fogalmazott Berta Jenőné. 

Bár eltérően vélekednek a helyiek a közbiztonságról, a többség úgy látja, a kamerák kihelyezése még visszább fogja szorítani a kanizsai bűnözési statisztikát.

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.