Megbízhatatlan a vonatközlekedés a kanizsaiak szerint, így szívesebben utaznak busszal

facebook megosztás

Kiszámíthatatlanság, hosszú menetidő, késések. Ezek jellemzik a magyarországi vonatközlekedést a megkérdezett kanizsaiak szerint. A stábunknak nyilatkozó helyiek azt is elmondták, a bizonytalan érkezés miatt sok esetben inkább a buszokat választják.

Évtizedes probléma, hogy rendszeresek a késések a vonatközlekedésben az ország teljesen területén. Tavaly nyáron a Népszava számolt be arról, a vasúttársaságot érintő munkaerőhiány kapcsán, hogy szeptember végére már a teljes túlórakeretüket kimeríthetik a mozdonyvezetők. Egy megkérdezett férfi stábunknak arról beszélt, ha vonattal utazik, az állandó késések miatt előre kell gondolkodnia, jobb, ha egy B tervvel is számol, hogy biztosan időben odaérjen.

– Ez nem mai probléma, ez egy örök probléma. Biztos több pénzt kéne beletenni. De ahhoz, hogy több pénzt tegyünk bele, ahhoz az államnak kéne beszállnia. De ez az állam viszont erre nem képes – fogalmazott Zsigulics István.

busz

Bár a tavalyi fejlesztéseknek köszönhetően az ország néhány vonalán már 160 kilométer per órás sebességgel közlekednek vonatok, de Kanizsa környékén helyenként a pálya állapota csak 40 kilométer per órás sebességet tesz lehetővé. Csima Ferenc főként a nyári időszakban utazik vonattal. Elmondta, mivel nyugdíjas, nincs időhöz kötve, de így is aggályai vannak a késések miatt.

– Én nagyon el vagyok képedve azon, hogy hogyan lehetett ennyire elhanyagolni a vonatközlekedést. Ez egy nagyon-nagyon fontos dolog, a tömegközlekedés ezen ága, erre kicsit nagyobb hangsúlyt kellett volna annak idején fektetni. Azokat a pénzeket – a kormánynak vagy bárkinek, aki felelős érte – jobban be kellett volna osztani és rákölteni a vonat – illetve a tömegközlekedés ezen formájára - tette hozzá Csima Ferenc.

A bizonytalan csatlakozások ugyancsak megnehezítik az utasok mindennapjait. Bányai Istvánnak volt, hogy emiatt halasztania kellett a programját.

– Másik nap kellett mennem, tehát nem a megbeszélt időpontra. A csatlakozások biztos, hogy nem érték el egymást, és akkor így inkább nem mentem el, hanem csak a következő nap – mondta Bányai István. 

Mint azt a megkérdezettek elmondták, a késések évszaktól függetlenül az év minden szakaszában megszokottnak számítanak a vasúti közlekedésben. Míg ősszel a sínekre hulló falevelek, télen a havazás, addig nyáron a viharok keserítik meg a vonattal közlekedő utasok életét.

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.