Kilőhet a fürdőbelépők ára nyáron: vidéken sem lesz felnőtt jegy 10 ezer alatt?

facebook megosztás

A Balaton után a fürdővárosok a legnépszerűbb úti célok a magyarok körében, ám a pihenni vágyóknak újabb áremeléssel kell számolniuk: mint a Magyar Fürdőszövetség főtitkárától, Balogh Zoltántól megtudtuk, jelentős mértékeben emelkedett a vízdíj és a csatornadíj, van olyan fürdő, ahol a vízdíj két és félszereséére, míg a csatornadíj háromszorosára. A több 10 millió forintos pluszköltséget valahonnan elő kell teremteniük, sok helyen újra kell gondolni a működésüket, hozzá kell nyúlniuk a jegyárakhoz. Ám ennek ellenére vannak még megfizethető kategóriájú fürdők, összeszedtünk pár olcsóbb lehetőséget.

A Balaton után a fürdővárosok a legnépszerűbb úti célok a magyarok körében, ezért sokakat érdekel, mi vár ránk az előttünk álló szezonban.

A Covid, az energiaválság, illetve a veszélyhelyzet idején az áremelési tilalom megtépázta a hazai fürdőket, akik csak 2022 nyarán tudtak újra áremeléshez nyúlni, amivel azonban extra profitra nem tettek szert, gyakorlatilag csak a veszteségeiket tudták enyhíteni. És mivel nagyrészt önkormányzati tulajdonban vannak, ezért a kkv-k részére kiírt támogatásokból is kiszorulnak. Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára a Pénzcentrumnak elmondta:
"Azt gondoltuk, hogy mostanra nagyjából konszolidálódik a helyzet, és 2024-es szezonban talán sikerül elérni a 2019-es számokat, forgalmat, viszont tavaly év végén, 2023 decemberében kijött egy új jogszabály, Az energiaügyi miniszter 25/2023. (XII. 13.) EM rendelete a nem lakossági felhasználók víziközmű-szolgáltatási díjának megállapításáról. Ebben rögzítik az egységes vízdíjat, illetve a csatornadíjat országosan, hiszen eddig óriási eltérések volt víziközmű szolgáltatótól függően."

Mindez azt jelenti, hogy jelentős mértékeben emelkedett a vízdíj és a csatornadíj, van olyan fürdő, ahol a vízdíj két és félszereséére, míg a csatornadíj háromszorosára. Ezt még fel is dolgoznánk, viszont van benne egy olyan alapdíj, ami eddig nem volt, és ez pedig bekötésenként, illetve kifolyásonként érvényes, és sajnos nem lineárisan emelkedik.

Ez egy kisebb, közepes fürdő esetén ez tízmilliós nagyságrendű többletköltséget jelent, a nagy fürdők esetében pedig már inkább 100 millió ez az összeg, amiről még egyelőre nem tudjuk, hogyan fogjuk kigazdálkodni. Ahogy mondtam, jelentősebb áremeléseket kellett végrehajtanunk a tiltást követően, és jelen inflációs környezetben nem bírna el további emelést a lakosság, tehát nagyjából ki vagyunk feszítve. Ennek ellenére kénytelenek leszünk kompenzálni a többletköltségeket, nőni fognak a jegyárak, igaz, nem az infláció mértékével, hanem annál kevesebbel

A Magyar Fürdőszövetség főtitkára elárulta, próbáltak a Víziközmű Szövetséggel, energiaügyi miniszterrel egyeztetni, de sajnos kicsi esélyét látják, hogy pont a fürdőágazatot fogják ebből a körből kivonni, vagy esetleg egyedi kedvezményeket nyújtani számukra. A megoldás az lehet, hogy nagyon alaposan átgondolják a működésüket, adott esetben teljesen új alapokra helyezik. Meg kell vizsgálni, szükség van-e minden bekötésre, csatornára, és ha lehet, módosítani kell a víziközmű szerződéseket.

Mivel gyakorlatilag egész Magyarország alatt kanyarog hévíz, így rengeteg kisebb, kevésbé ismert, de jól megközelíthető településen van legalább egy kicsi strand. Érdemes ezeket is felkeresni, hiszen itt szinte fillérekért áztathatjuk magunkat egész évben.

A teljes cikk itt olvasható. 

penzcentrum.hu

(Borítókép: pexels.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.