Itt a világ első átlátszó kijelzős laptopja

facebook megosztás

A Lenovo olyan kütyüt mutatott, amit pár éve még csak sci-fikben láthattunk.

Barcelonában február 26-án kezdetét vette a 2024-es MWC szakkiállítás, ahol a gyártók sorra jelentik be az új, vagy éppen még fejlesztés alatt álló termékeiket. Itt debütált többek között a Honor Magic6 Pro, megérkezett Európába a Xiaomi 14 termékcsalád, a Samsung bemutatta a Galaxy Fit3 fitneszkarkötőt, illetve megmutatta az okosgyűrűjét, a Lenovo pedig lerántotta a leplet az egyik legújabb koncepciójáról, ami a világ első átlátszó micro LED kijelzővel szerelt laptopja. Ezt a technológiát alig két hónapja leplezte le a Samsung a 2024-es, Las Vegas-i CES kütyüexpón.

A Project Crystal kódnevű eszköz esetében fontos újra kiemelni, hogy koncepció, tehát a gyártó tervei között egyelőre nem szerepel, hogy kereskedelmi forgalomba küldje az MWC-n kiállított innovációt. Az átlátszó kijelző lecsukva szimpla üvegnek tűnik, felnyitva viszont életre kell a panel, olyan látványt biztosítva, amit eddig főleg sci-fi-filmekben láthattunk. A kijelző több rétegből épül fel, ennek ellenére kifejezetten vékony, átlag 1000 nit fényerővel (a Lenovo szerint a maximum akár 3000 nit is lehet), így az átlátszó felületen rendesen látszódnak az ikonok és egyéb tartalmak.

Arra ugyanakkor – egyelőre – nincs lehetőség, hogy a képernyő elsötétüljön, és hagyományos módon használható legyen (ezt az LG tévéje is csak trükkel tudja), illetve egy 16 hüvelykes panelhez mérten elég alacsony a felbontása (720p), így közelről kivehetők a pixelek.

A Project Crystal ugyanakkor nemcsak a kijelzője miatt különleges, hiszen a gyártó nem hagyományos klaviatúrával, hanem egy második, érintésérzékeny kijelzővel szerelte fel a gépet, amin virtuális billentyűzeten lehet gépelni – ezzel is erősítve a futurisztikus megjelenést. Persze ez a megoldás sem tökéletes még, hiszen fizikai gombok és visszacstolás hiányában sokkal nehezebb a pontos szövegbevitel, mint a fizikai gombokkal, de a Lenovo szerint ez a jövőben kiküszöbölhető lesz a felhasználó gépelési technikáját kitanuló mesterséges intelligencia segítségével.

Hogy egy ilyen megoldásnak pontosan mi értelme, arról hosszan lehetne vitatkozni, ugyanakkor kétségtelen, hogy léteznek olyan felhasználási területek, ahol lehet értelme annak, hogy a panel mindkét oldalán látható a kijelzőn megjelenő tartalom.

A Lenovo persze szeret kísérletezni a hétköznapinak még nagy jóindulattal sem nevezhető eszközökkel, és mivel tömeggyártásról egyelőre szó sincs, igazából az „értelem” kérdése sem releváns, esetünkben talán az a legfontosabb, hogy a ma elérhető technológiák segítségével akár már olyan eszközök is kivitelezhetők, amik néhány éve még abszolút tudományos fantasztikumnak számítottak.

Forrás és kép: 24.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.