Így gondolkodnak a helyiek az online csalásokról

facebook megosztás

Egyre változatosabb módszerekkel próbálnak információkat és pénzt kicsalni az emberektől a kiberbűnözők. A megkérdezett kanizsaiak úgy látják, sokan nem elég elővigyázatosak az online térben, így könnyen bedőlnek a bűnözőknek.

A rendőrség számos platformon igyekszik felhívni a lakosság figyelmét a veszélyekre, az online csalások gyakorisága, mégis jelentősen megnőtt az elmúlt években. Tavaly az Index számolt be arról, hogy évente több százmillió forintot csalnak ki adathalászok a magyar emberektől. Horváthné Kulcsár Gabriella próbál mindent megtenni azért, hogy megvédje az adatait, de szerinte még így sem elég körültekintő.

– Lehet, hogy nem eléggé, de a család, amit javasol, azt megcsinálom a telefonomon a megelőzés miatt – mondta Horváthné Kulcsár Gabriella.

online

Találkoztunk olyannal, aki teljesen elzárkózik az online vásárlástól, aminek egyik oka, hogy az adatait biztonságban tudja.

– Semmit nem adok ki, nincs a telefonomban semmilyen adatom, csak a nevem. Az sem az, amit használok, hanem más néven vagyok – tudtuk meg Katona Erzsébettől. 

Bíró László stábunknak arról beszélt, hiába a sok felhívás, az emberek többsége nem elég óvatos online felületeken.

– Könnyen bedőlnek a csalóknak. Én sajnálom azokat, akik figyelmetlenek, amikor olyan oldalakon kalandoznak, ahol nem kellene. Könnyen megvezethetik az embert, főleg azokat, akik nem jártasak az internet világában – tette hozzá Bíró László. 

Bár a helyiek többsége megfontolt az adataik megosztása kapcsán, mégis akadnak olyanok, akiknek személyes tapasztalatuk is van az adathalászokkal.

T.CS.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.