Horváth Jácint szerint az a minimum, hogy Novák Katalin és Varga Judit is távozik a közéletből

facebook megosztás

Aláírásgyűjtést kezdeményezett az aHang csoport, majd a DK, a Momentum pedig péntekre tüntetést hirdetett a köztársasági elnök hivatala elé Novák Katalin lemondásáért. Február másodikán a 444 írta meg elsőként, hogy Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon pedofil exigazgatóját fedező K. Endrének. Az ügy kapcsán ma Horváth Jácint hangsúlyozta: az a minimum, hogy Novák Katalin lemond és Varga Judittal együtt, mindketten távoznak a közéletből.

A 2016-os ügyet részletesen elsőként az RTL Házon kívül című műsora tárta fel. Nekik kék érintett arccal és névvel adott interjút, ami aztán segítette a nyomozást. Összesen 17 áldozatról tudott a rendőrség. A később elítélt V. János, aki a gyerekotthon igazgatója, Bicske díszpolgára és a Bárczy-díj birtokosa is volt, a gondozására bízott fiúkat orális szexre kényszerítette. Helyettese, K. Endre azért kapott három év négy hónapos börtönbüntetést, mert megpróbálta rávenni a gyerekeket, hogy vonják vissza a feljelentéseiket. Ezt ő harmadfokon is megtámadta, így derült ki, hogy közben Novák Katalin a pápalátogatást kihasználva elnöki kegyelmet adott neki, amit az akkori igazságügyi miniszternek is szignóznia kellett. Horváth Jácint az eset kapcsán elmondta, nem véletlen az a némaság, ami a kormányzati propagandát jellemzi, hiszen arra játszanak, hogy az idő elfeledteti az ügyet.

– Némaság van mind a kormány, mind a köztársasági elnök részéről ebben az ügyben, ez jól mutatja azt, hogy mennyire érzékenyen érinti ez őket is, s nem igazán tudnak ennek a kommunikációjával mit kezdeni. Egyszerű lenne a kommunikáció: le kéne mondania Novák Katalinnak, Varga Juditnak pedig nem szabadna több politikai szerepet vállalnia, főleg nem brüsszelit, az Európai Parlamentben a listavezetést a Fidesz részéről. Ez lenne a minimum, amit megtehetnének – nyilatkozta Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese.

„Ne védjen a köztársasági elnök pedofil bűnözőket és azok bűntársait” címmel indított online petíciót az aHang, amit már több mint 21 ezren aláírtak. Mint fogalmaznak, az Országgyűlés kötelessége, hogy felelősségre vonja az államfőt, ha magától nem mond le az eset után. Aláírásgyűjtést a DK is kezdeményezett, a Momentum szervezésében pedig holnap 18 órakor tüntetést is tartanak a fővárosban. 

– Meg kell tenni mindent azért, hogy ez az ügy a felszínen maradjon, hogy a pedofilsimogató Novák Katalin ne tölthesse be a posztját, hiszen méltatlanná vált a köztársasági elnöki posztra. Számára is a legjobb lenne, ha lemondana, s ez által távozna a közéletből. De nem csak ő, hanem Varga Judit, egykori igazságügyi miniszter is – tette hozzá Horváth Jácint.

Csaknem egy hét telt el az eset kirobbanása óta, de Novák Katalin továbbra sem reagált a hivatalos közösségi oldalán. Az ügyről készült bővebb interjúnkat mai Napi Kanizsa rovatunkban láthatják.

Adásunk előtt két órával Orbán Viktor is megszólalt a kirobbant pedofilügyben. A miniszterelnök az alábbi módon fogalmazott a Facebook-oldalán megjelent videóban:

– Pedofil elkövetők számára nincs kegyelem, ez a személyes meggyőződésem! Kialakult egy vita az elnöki kegyelem jogköréről, de itt nem jogászkodni kell, hanem tiszta helyzetet kell teremteni egy világos, egyértelmű döntéssel. Nekem is van öt gyermekem és hat unokám, ha valakik hozzányúlnának, akkor az első gondolatom, hogy félbe kell őket hasítani vagy miszlikbe kell vágni, ezért egyértelmű helyzetet kell teremteni. A kormány nevében benyújtottam egy alkotmánymódosítást,  amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson. Ideje rendezni ezt a kérdést – jelentette be a kormányfő. 

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.