Hamvazószerdán, a böjti időszak kezdetén tartottak misét a piarista templomban

facebook megosztás

Hamvazószerda alkalmából tartottak szentmisét ma délelőtt a piarista templomban. Szabó Gábor atya prédikációjában a kezdődő böjti időszakról beszélt, valamint útmutatást adott a diákoknak ahhoz, hogy jobb emberré váljanak.

Hamvazószerdával veszi kezdetét a húsvéti előkészület a katolikus egyházban, ami egyben a nagyböjt időszaka. Ennek kapcsán Dósai Attila piarista szerzetes hangsúlyozta, nem a böjt a legjelentősebb motívuma ezen periódusnak, hanem a bűnbánat és a megjavulás szándéka. A délelőtti szertartás különlegességét a hamvazás adta, ekkor hamuval hintik meg a hívek homlokát.

hamvazószerda

A hamvazáskor a pap a jobb emberré válás lehetőségére hívja fel a figyelmet, de más jelentősége is van ennek a szimbolikus mozzanatnak.

– A másik lehetőség, amit ilyenkor a pap mond, az egy kicsit erősebb mondat: Emlékezz ember, hogy porból vagy és porrá leszel! Itt nem az ijesztgetés a célja az egyháznak – bármennyire is szokták ezt gondolni, hogy halállal, pokollal ijesztgetünk –, hanem arra az egyszerű tényre való emlékeztetés, hogy ez a földi életünk ez véges. Nagyon fontos, hogy ne cél nélkül és tulajdonképpen öntudatlanul éljük le, hanem hogy az egyik legfontosabb feladatunk az ebben az életben, hogy jobb emberek legyünk és a világot is jobbá tegyük magunk körül –  mondta el Dósai Attila, a Piarista-iskola szerzetestanára.

Napjainkban a böjt betartása már nem elvárás a hívőkkel szemben. Dósai Attila szerint ennek az időszaknak sokkal fontosabb üzenete van a gyerekek felé. Hangsúlyozta, a legfontosabb tanítás ilyenkor, a várakozás jelentősége.

hamvazószerda

– Ilyenkor azt szoktuk javasolni, hogy kicsit többet figyeljenek befelé, a külsőségektől nagyobb távolságot tartsanak, tehát hogy ne az legyen, ami majdnem mindig fontos, hogy a közösségi médiában kifejezzék, hogy ő most éppen hogy van és mit csinál. Nem önmagában ez a baj, hanem az, hogy a belső, befelé való figyelés az elmarad és ezeket szoktuk javasolni – tette hozzá Dósai Attila.

Dósai Attila ennek az időszaknak a valódi jelentőségét is kiemelte. Úgy fogalmazott, ha igazán ünnepelni akarunk, arra készülni kell, a böjt pedig a lelki előkészületet jelenti.

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.