Hájas kráfli és házi nyújtott rétes Kiskanizsáról

facebook megosztás

Sárkányné Hokmann Mária kedvenc foglalatosságai közé tartozik a retró sütik készítése, de szívesen állít össze mutatós hidegtálakat is. Most van a hájas kráfli sütésének a szezonja, ami a házi szilvalekvárral különösen finom.

A hájas tészta hozzávalói:

70 dkg liszt, 40 dkg tisztított, darált háj, 2 kanál tejföl, 1 tojás, 1 dl fehérbor (helyette 1 k ecet is lehet), 1 csapott kk só, ugyanannyi cukor és szódavíz vagy víz.

Elkészítése:

A hájat 10 dkg liszttel eldolgozzuk és hidegre tesszük. A megmaradt liszttel és a többi hozzávalóval rétestésztát készítünk, amit a deszkán jól kidolgozunk és 15 percig pihentetünk. Ezután a tésztát vékonyra kinyújtjuk, és a lisztes hájat egyszerre a tésztára kenjük. Az egészet felcsavarjuk nyújtófával előbb kissé ellapítjuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk, és négyszeresre összehajtjuk úgy, mint a hajtogatott vajastésztánál. 20 percig hideg helyen pihentetjük és a kinyújtást még kétszer megismételjük. Tehát a csavarással együtt összesen négyszer és 20 percig hideg helyen ismét pihentetjük. Miután negyedszerre is kinyújtottuk, kb. 6x6 cm-es kockákra vágjuk, a közepére egy kanál szilvalekvárt teszünk és félbehajtjuk. Tepsire rakva előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

A rétes hozzávalói:

1 kg liszt, 1 tojás, diónyi zsír, 1 ek só, kb. fél l langyos víz, amibe 1 tk ecetet teszünk.

Elkészítése:

A hozzávalókból lágy tésztát dagasztunk, 4 cipóra osztjuk, és pihentetjük. Amikor már jól nyújtható, vékonyra kinyújtjuk és túrós, almás, káposztás vagy meggyes töltelékkel ízlés szerint megtöltjük. Abrosz segítségével feltekerjük és tepsi hosszúságúra vágjuk. 200 fokon, légkeverés mellett 30 percig sütjük.

BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. február 7-ei számában)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.