Ha a falak mesélni tudnának – előadás a Szépművészeti Múzeum történetéről

facebook megosztás

A Szépművészeti Múzeum épületének és gyűjteményeinek történetét mutatták be a Művészetről Mindenkinek legutóbbi előadásán a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Mácsay Krisztina művészettörténész az intézmény több mint egy évszázados múltjába vezette be az érdeklődőket.

A magyar nemzet elhatározta, hogy emelnek egy épületet azoknak a műveknek, amelyeknek nincs otthona – fogalmazott Mácsay Krisztina a Szépművészeti Múzeum alapításának előzménye kapcsán. A Ha a falak mesélni tudnának című előadás ezzel az időszakkal kezdődött, majd az intézmény történetének legfontosabb állomásait ismerhették meg a résztvevők képeken és archív felvételeken keresztül.

– A Szépművészeti Múzeum Magyarország legnagyobb művészeti gyűjteménye. 4000 év anyagát lehet megtekinteni, egészen az ókori egyiptomi művészettől a görög-római művészeteken át, ha nem is napjainkig, de a 19. század elejéig. Olyan nagy mesterek műveit őrzi a múzeum, mint Raffaello, Tiziano, Dürer és még sorolhatnám – mondta el Mácsay Krisztina, a Szépművészeti Múzeum művészettörténésze.

Szépművészeti

Az előadás felépítésénél figyelembe vették, hogy annak tartalma a művészetekben kevésbé jártas résztvevők számára is könnyedén befogadható legyen. Mácsay Krisztina hangsúlyozta, művészetpedagógusként az is a feladata, hogy a kutatók által összeállított anyagot érdekesen tálalja.

– Mi ezt megpróbáljuk közérthető módon, olyan nyelvezettel átadni, hogy az érdekes és izgalmas legyen mindenki számára, azoknak is, akik laikusok és nem feltétlenül ismerik azokat a bonyolult, nehézkes, tudományos kifejezéseket, amelyeket szoktunk alkalmazni. Egy picit érdekesen, mesélve, kérdezgetve fogok majd beszélni a résztvevőknek – tudtuk meg Mácsay Krisztinától. 

Három előadás van hátra a sorozatból. Csütörtökön a művészet európai gyöngyszemeiről hallhatnak az érdeklődők, majd a nők szerepével és tájképekkel is megismerkedhetnek a művészetek kedvelői.

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.