Emlékmenettel tisztelegtek a doni hősök előtt Iharosberényben

facebook megosztás

A doni tragédiában elesett katonákra és a hazatértekre emlékeztek Iharosberényben. A szombati eseményen mintegy százan vettek részt, ahol a koszorúzás után egy huszonöt kilométeres túrát teljesítetek a jelenlévők.

Múlt nélkül nincs jövő – fogalmazott Jásdi Balázs, a Doni Hősök Emléktúra alapítója. A Vörös Hadsereg 1943. január 12-én kezdődő áttörésében magyar katonák tízezrei vesztették életüket. Az első, tiszteletükre tartott menetet 24 éve tartották, mára a határokat is átlépő mozgalommá vált a kezdeményezés. Jásdi Balázs úgy fogalmazott, a mi feladatunk, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk rájuk. Hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy a jövő generációja erőt meríthessen őseiből.

doni

– Hogyha egy fiatal ránéz egy-egy emlékműre, akkor jelenleg csak azt látja, hogy ott halottak vannak, ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy felhívjuk a figyelmet, hogy a hazatért hős is legalább olyan fontos és legalább akkora hős. Kerüljön fel az emlékművekre legalább az a kiegészítő szöveg, hogy „és a hazatértek”, tehát hogy legyen kedve és örömmel vállaljon katonai szolgálatot a fiatal, mert Magyarország függetlenségének az egyik záloga az erős, ütőképes magyar haderő – tette hozzá Jásdi Balázs. 

A Doni Hősök Emléktúra egyik fontos helyszínévé vált a térségben Iharosberény, ahol szombaton hivatásos és tartalékos katonák, kadétok, gyermekhuszárok és civilek tisztelegtek a doni ütközet hősei előtt.

– Iharosberény Fő tér, Iharosberény temető, Pogányszentpéter, Ágneslak, Iharos és vissza Iharosberény útvonalon, erdőben, turistaúton, nyiladékokon keresztül. A különböző településeken megállunk koszorúzni, illetve a temetőben megállunk koszorúzni azokat az emlékhelyeket, katona hősöket, akiket az adott település megőrzött az idők során – fogalmazott Horváth Antal, a Doni Hősök Emléktúra szervezője. 

A megemlékezés után mintegy száz résztvevővel zajlott a huszonöt kilométeres menet.

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.