Elismert borász vendégeskedett a miklósfai kertbarátoknál

facebook megosztás

Borkóstolóval nyitotta meg idei programjait a Miklósfai Kertbarát Kör. Az eseményen Váli Péter elismert badacsonyörsi borász vendégeskedett.

Vendéglátó-szakközépiskolában ismerkedett meg a borkészítés rejtelmeivel Váli Péter, aki 1999 óta gazdálkodik badacsonyörsi birtokán. Családjával organikusan műveli a szőlőt, vagyis nem használ vegyszereket. Szerinte a laikusok azt hiszik, hogy így könnyebb dolga van, ám valójában jóval többet kell permeteznie, mint az átlagos szőlőtermesztőknek. A borász rendkívül fontosnak tartja az ilyen összejöveteleket, és hogy eszmét cseréljen a szaktársaival. A miklósfai találkozóra hétféle bort hozott magával, amelyek rangos díjakat is nyertek.

- A kéknyelű az Európa kulturális fővárosának bora lett, ez képviselte Magyarországot Európában a száraz fehérbor kategóriájában. Az olaszrizling világbajnok lett Horvátországban, a rajnai rizling pedig top100 magyar bor lett. A Suckling 92 pontra pontozta, de a kéknyelűt is 91 pontra. A pinot noir országos borversenyen versenyzett, mi lettünk az országos borverseny legeredményesebb bioborászata. Nem akarom tovább sorolni, mert az kicsit szerénytelennek tűnne, hogy sorolnám - mondta el Váli Péter borász. 

bor

Az érdeklődés töretlen a miklósfai kertbarátoknál az ilyen programok iránt, Váli Péter látogatására is megtelt a Mindenki háza. Németh József egyesületi elnök stábunknak elmondta, terveik szerint egyelőre nem hívnak meg más borászokat, de a tradicionális rendezvényeiket idén is megtartják. 

- Az anyagi helyzetünk az most nem olyan rózsás, hogy különböző vidékekről borászokat hívjunk ide. De én azt mondom, hogy megelégszünk mi ezzel, majd a családi napunkra már bővítettünk egy programot. Disznóvágással egybekötött családi napunk lesz, ott remélem csaknem 100 fővel képviseltetik magukat a tagjaink családtagjainkkal együtt - fogalmazott Németh József elnöke. 

A Dr. Kotnyek István Kertbarát Kör programjainak sorozata pénteken folytatódik az egyesület ez évi közgyűlésével.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.