Czinki László papírra vetette élettörténetét, a trilógia első kötete az Odaúton címet viseli

facebook megosztás

Bemutatták Czinki László élettörténetét elmesélő Kerülő-úton című trilógiájának első kötetét, az Odaútont. A Honvéd Kaszinóban tartott esemény kísérőprogramjaként Czinki Ortrun Tájak, színek című akvarell kiállítására is várták az érdeklődőket.

Czinki László a szakmai írások mellett már korábban is próbálkozott az irodalmi alkotással, valódi áttörést azonban csak életének előrehaladott szakaszában ért el, ugyanis közel 80 éves korában, egy jól sikerült vers megírása bátorította fel a kötet megalkotásához. A Kerülő-úton trilógia értelemszerűen három részre osztja a szerző életét, kezdve a Magyarországon töltött első 20 évével.

- Az egész tartalom, ami időközben összegyűlt, meg ami kilátásban van, az már olyan nagy tömeg, hogy egy könyvbe nem férne bele. Akkor úgy határoztunk, hogy az életemet, mert ez egy életbemutató is különben egyidejűleg, szóval az életemet három részre osztjuk, az első rész az itt töltött első 20 évemről szól, egészen az 1956-os menekülésemig - tudtuk meg Czinki László szerzőtől. 

Odaűt

Kardos Ferenc a könyv szerkesztőjeként működött közre a megvalósításban. Elmondta, az író már korábban is papírra vetette novellák formájában életének nevezetes történéseit, ám ezeket összekapcsolva, egy családtörténet hozzáadásával mintegy 5 év alatt született meg a teljes kötet.

- Úgy gondolta, hogy természetesen egy nagyon nagy váltás volt az életében az 1956-os kivándorlása, kimenekülése, és addig ezt meg tudja írni. Illetve mindig szerette volna látni a verseit is papíron. Ez a két elem volt meg, ennek álltunk neki. A verseivel volt több munka, a prózája az nagyon jó, Laci bácsi teljes mértékben egy mesélő, egy történetmesélő ember, tehát itt jobban érzi, hogy mi a magyar nyelv adottsága – fogalmazott Kardos Ferenc, a Halis István Városi Könyvtár igazgató-helyettese. 

A kötetbemutatóhoz kapcsolódóan Czinki Ortrun akvarell technikával készült képeit is megtekinthette a közönség. A festőművész kerttervező mérnök lévén főként tájképek, virágok, gyümölcsök ábrázolásával foglalkozik. Elmondása szerint nagyon szereti a színeket, és az ezekkel való hangulatkifejezést.

- Én nagyon szeretem a természetet, és a virágokat, a színekkel, valamint az akvarell festékkel megpróbálom kifejezni a hangulatokat, és nagyon szeretem megmutatni a szépséget az apróságokban - mondta el Czinki Ortrun festőművész. 

festmány

A kiállítást Ludvig Klára, a Kendlimajor Galéria Kft. ügyvezetője nyitotta meg. Szerinte a művész stílusa a klasszikus festészetet idézi, ami főként az idősebb korosztály ízlésvilágának kedvez, de a tájképek egyszerűségükből adódóan mindenképpen egy széles közönséget tudnak megszólítani.

- Mivel én a magam területén kortárs művészettel foglalkozom, hozzánk érkeznek a fiatalok, mondjuk én ide sorolom az ötveneseket is, ők már inkább egy mai, elvontabb megoldású festészetet preferálnak, azt fogadják el inkább, be is jönnek a műterembe, és mondják is, hogy nem is a tájfestészet érdekli őket ilyen szempontból, hanem inkább az elvontabb, maibb. Bár azt nem tudom, hogy amikor a falra vásárolnak képet, akkor mihez nyúlnak, mert lehet, hogy akkor mégis inkább a tájképet választják - árulta el Ludvig Klára, a Kendlimajor Galéria Kft. ügyvezetője. 

Czinki László természetesen készül a második kötettel is, melynek középpontjában az 1956 utáni, Magyarországtól távol, külföldön töltött évei, illetve munkái állnak majd, és az Idegen utakon címet fogja viselni.

SZ.F.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.