A zöldhulladék is hulladék!

facebook megosztás

Szerkesztőségünkhöz érkezett lakossági panasz szabadhegyi illegális hulladéklerakás ügyében. Legyinteni lehetne, hogy ez csupán falevél, nyesedék, elbomlik hamar és a senki földjén van. De tulajdonképpen nem. Önkormányzati közterületen van, a közvetlen szomszédságában magánparcellákkal.

zöldhulladék

Az Alsószabadhegyi utca és a keleti városrész közötti területről van szó. A beépítetlen terület tulajdonosai megunták az áldatlan állapotot, mely hosszú évek óta fennáll. A telkek végében az önkormányzati területen halmozódik fel minden évben a növényi hulladék, mely lerakása egyrészt illegális, másrészt a telkek eladhatóságát nehezíti. „Itt közművesített telkek vannak. Idejön egy vevő, hát elfut. Joggal” – fogalmazott egy telektulajdonos.

A probléma nem ismeretlen a Közterület-felügyelet előtt sem. – Amennyiben nem tudják vagy nem akarják komposztálni a növényi hulladékot, lehetőség van az elszállítására. A hulladékszolgáltató cég ezért rendszeresítette a bio-hulladékgyűjtést. Ha nagyobb mennyiségről van szó, mindenkinek lehetősége van a hulladékgyűjtő udvarba beszállítani. Szabadhegyen – mivel külső városrész – lehetőség van a növényi hulladék elégetésére is. Ez mindenesetre elhagyott hulladéknak számít, a törvény szerint az ingatlan tulajdonosának kötelessége elszállítani. Az illegális lerakás „tetteseit” ez esetben nem lehet sem kézre keríteni, sem megbírságolni, hiszen nem beazonosítható, hogy a faág vagy a falevél honnan származik – mondta el Bakonyi Tamás, a Közterület-felügyelet vezetője.

zöldhulladék

Az önkormányzati közterületek karbantartója és kezelője a Via Kanizsa Zrt. A cég előtt szintén nem ismeretlen a probléma, a lakossági panasz több telektulajdonos aláírásával eljutott az intézményhez. – Rakodógép és több teherautó kell az elszállításhoz, melyet február hónapban el fogunk végezni. Utána a városrészben élők kapnak majd egy tájékoztatást, hogy megoldottuk, de ez volt az utolsó és a Közterület-felügyelet fokozottan fogja ellenőrizni a területet. Feltételezhető ugyanis, hogy egy ilyen városrészben nem más utcákból, valószínűleg nem a keleti városrészből és mondok egy példát: nem Bajcsáról került oda ez a zöld hulladék – hangsúlyozta lapunk megkeresésére Szabó István, a Via Kanizsa Zrt. ügyvezetője.

VINCZE Adél

fotó: BALOGH Martin

 

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. február 7-ei számában)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.