A vízfogyasztást felmérő kalkulátort fejlesztettek ki a Soós Ernő Központ mérnökei

facebook megosztás

Vízlábnyom-kalkulátort fejlesztettek ki a Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ munkatársai. Az ingyenesen használható alkalmazás segítségével bárki felmérheti és adott esetben megváltoztathatja a vízhasználati szokásait. 

Magyarországon korábban még nem létezett ilyen kalkulátor, a program elkészítésére egy mosogatógépeket gyártó cég kérte fel a nagykanizsai kutatóközpontot. Az alkalmazás megalkotásában összesen öten vettek részt a kanizsai szakemberek közül, valamint a Pannon Egyetem munkatársai is segítették visszajelzésükkel a közös munkát. Az érdeklődők egy kérdéssorra válaszolva tudhatják meg a vízfogyasztási szokásaik hatását a környezetre öt különböző szegmensen keresztül. Magyarországon egy ember éves vízfogyasztása körülbelül 5000 litert tesz ki, Németországhoz és más nyugati országokhoz képest ez alacsony értéknek számít. Németh Gábor István szerint ezen a számon is még bőven lehet csökkenteni. 

- A legtöbben meglepődtek, hogy ilyen szintű vízmennyiségek jönnek ki. Természetesen sokan nem is gondolnak bele, hogy a napi fogyasztásuknál, ami Magyarországon 95 liter körüli, jóval nagyobb a vízlábnyom. Ezt nem is mind látjuk, a ruhánk, illetve az ételeink is tartalmaznak vizet vagy szimplán csak a közlekedésünkben jelenik meg. Ezt mi fizikálisan nem is tudjuk megfogni, mert nem otthon a csap megnyitásával történik ez a vízfogyasztás - mondta el Németh Gábor István, a Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ tanszéki mérnöke. 

lábnyom

A vízlábnyom az ökológiai lábnyom részeként egyre nagyobb szerepet kap a közbeszédben is. A program megalkotóinak céljai között szerepelt, hogy szembesítsék az embereket a vízfogyasztási szokásaik során fellépő túlhasználattal.

- Ez a kis program rávilágít arra, hogyha változtatunk bizonyos szokásokon, akkor mennyi vizet tudunk spórolni. Egyén szintjén ez nem biztos, hogy sokat jelent, de ha mindenki megpróbál spórolni a vízzel, akkor ez nagy érték lehet. Különösen annak tekintetében, hogy 2050-re azt jósolták, hogy a mai adatok mellett a víz lesz a legnagyobb érték a Földön – tudtuk meg Lukács Tamás. a Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ tanszéki mérnöke. 

A Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ munkatársainak célja, hogy a víz világnapján nagyobb nyilvánosságnak is bemutassák a vízlábnyommérő kalkulátort. A témával bővebben foglalkozunk mai Napi Kanizsa című műsorunkban.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.