A veteményezés előtt szükséges a talaj fertőtlenítése

facebook megosztás

Földikutya itt nincs, de kósza pocok van bőségesen Varga József szerint. A kártevők és a kórokozók nagy bosszúságot okoztak tavaly is a kiskertek művelőinek. Mindezt megelőzve, a tavaszi kerti munkák megkezdése előtt a szakember úgy látja, a legfontosabb a talaj-előkészítés.

Pár hetet még várni kell a jelenlegi enyhe időjárás ellenére is, de tervezni már lehet a kiskertet – mondta el Varga József növényvédelmi szakember. Hozzátette: sok vevője panaszkodott az elmúlt években arra, hogy földikutya pusztítja a veteményesét. A szakember garantálja, ez a rágcsáló ezen a vidéken nem fordul elő, ráadásul védett állat. Kanizsa viszonylatában rengeteg a kósza pocok, ők dézsmálják meg a kerteket.

- Ez körülbelül olyan, mint egy tojás, akkora lyukat csinál. Ha ezt tapasztalja valaki a földjén, és sok lyuk van, mert nagyon szapora állat, akkor biztos, hogy kósza pocokkal áll szemben. A kósza pocok, ha eltalálja a burgonya sort, végigrágja. A sárgarépát is. A zöldséget nem bántja, az nem ízlik neki. Meg a különböző fákat, a gyümölcsfákat szereti, az alma, a cseresznye, az a mindene. Elültetik sokan ősszel vagy tavasszal, és amíg nem lesznek nagy vastag gyökerek, ő rátalál ősszel, szépen lezabálja – fogalmazott Varga József. 

varga

A kósza pocok ellen speciális védekezés szükséges Varga gazda szerint. Mint azt elmondta, meg kell keresni a kártevő által földben lévő lyukat, és a gazdaboltban megvehető szert abba kell helyezni.

- Mint fertőtlenítőszert nem ajánljuk, elszórva, bekapálva, mert semmi értelme sincsen. Ezek akkor jók, ha a lyukba rakjuk őket – tudtuk meg a növényvédelmi szakembertől. 

Az elmondottak mellett a talajfertőtlenítés viszont ajánlott a veteményezés előtt. Varga József hangsúlyozta: több kártevő áttelel az enyhe időjárás miatt, így ezek a szerek hatásosak a lótetű, a cserebogárpajor és a különféle kórokozók ellen.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

 

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.