A város több pontján szükséges a kiöregedett fák cseréje

facebook megosztás

Szükséges fasor váltás történik a Petőfi utcában. A mintegy 40 éves, zömében hárs és juharfák kivágására a lakók kérésére, valamint a városi főkertész javaslatára kerül sor. Ezek helyére – a lakók közreműködésével – ősszel új növényeket ültetnek.

Konrád-Németh Cecília, a város főkertésze szerint jellemző a város több területére, hogy el kell távolítani azokat a kiöregedett fákat, amelyek sokszor kellemetlenséget okoznak a lakosoknak. 30-40 évvel ezelőtt, amikor ezeket a fákat ültették, Magyarországon még nem terjedtek el a különböző dísznövények, csupán korlátozott számú fafajtából válogathattak a szakemberek. Ilyen volt jellemzően a juhar, a platán, vagy éppen a hársfa. A Petőfi utca ezen szakaszán főként az utóbbiak találhatók meg, melyeket most lakossági kérés alapján cserélnek le a VIA Kanizsa munkatársai.

fák

- Jellemzően csapadék-víz elvezető csatornák eltömítését, beázást okoznak, régi, idős házak alapjai alá bekúsznak a gyökereik, tehát ilyen problémákkal küzdöttek az itt lakók, ezt kénytelenek voltunk mi is belátni, és elgondolkodni rajta. Nehezen váltunk le fasorokat, nehezen is válunk meg tőlük, de abban az esetben, ha lakossági oldalról ilyesfajta támogatást kapunk, akkor könnyebben meg tudjuk ezt tenni - mondta el Konrád-Németh Cecília.

A főkertész hozzátette, az illegális faültetések sem ritkák a városban, melyek szintén sok problémát okoznak a szakembereknek. Bodó László, az ÉVE önkormányzati képviselője elmondta, választókerületében kifejezetten gyakori, hogy a lakók problémát jeleznek a fás növényzettel kapcsolatban. Persze mindig akad olyan is, aki méltatlankodik a kivágásokkal kapcsolatban.

- A választókerületemben rengeteg lombos fa van, amiket az elmúlt évtizedekben ültettek, és már nem biztos, hogy bírják ezt a klímát, illetve abban az időszakban, amikor ezeket ültették, még nem volt nagy választék. Mindenki nagyon ragaszkodik hozzájuk, én is szeretem a zöld várost, az emberek jól érzik magukat ebben a környezetben, de tudomásul kell venni, hogy vannak olyan fafajták, amiket szükségszerűen ki kell vágni, és pótolni kell - fogalmazott Bodó László, az ÉVE önkormányzati képviselője. 

fák

A Petőfi utcai vágási munkálatokat még a tavasz folyamán elvégzik a szakemberek. Nyáron a tuskókat is eltávolítják, végül az ősszel új facsemeték kerülhetnek a szakaszra. Ehhez a szakmai tudást a főkertész, míg az anyagi forrást a lakók biztosítják majd. A képviselő hozzátette, a kettes kerületben nem csak itt, de a Platán soron is végeznek hasonló munkálatokat, ahol a szomorú fűzfák távolítják el, illetve a különböző növények szükséges visszavágását is elvégzik.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.