A szlovén-magyar együttműködést segítő projektek nyertek támogatást

facebook megosztás

A Szlovénia-Magyarország Interreg Program nyertes pályázatainak támogatási szerződéseit írták alá ma délelőtt Nagyrécsén az Inkey-kastélyban. A kiírást tavaly év végén hirdették meg, majd az értékeléseket követően a 35 pályázó közül 11 nyertest hirdettek. Valamennyi projekt a szlovén-magyar együttműködés fejlesztését szolgálja.

Az esemény a Nagyrécsei Körzeti Általános Iskola kórusának előadásával kezdődött, majd Laskai Béla köszöntötte a megjelenteket. A polgármester beszédében hangsúlyozta, a kis léptékű projektek fontos szerepet játszanak a két ország együttműködésének erősítésében. A pályázat eredményeként összesen tizenegy csapat, mintegy 240 ezer euró értékű támogatást nyerhetett. A program célja, hogy a határ két oldalán élő emberek jobban megismerjék egymást.

– A közvetlen együttműködést segítő projekteket támogattuk ebben a pályázatban. Elősorban sport, kulturális és hasonló tartalmú projektekről van szó. Kisebb-nagyon rendezvények formájában valósulnak meg ezek a projektek. A célcsoportjuk nemcsak a helyi lakosság, hanem azok is, akik rendezvények idején idelátogatnak – fogalmazott Aleš Mrkela, az Interreg Szlovénia-Magyarország Irányító Hatósága igazgatója. 

interreg

A támogatási szerződéseket Aleš Mrkela, az Interreg Szlovénia-Magyarország Irányító Hatóságának igazgatója írta alá. A Folk Music Show elnevezésű projekttel egy muravidéki és zalai népdalokból álló digitalizált gyűjteményt szeretnének bemutatni mindkét országban.

– Három olyan híres népzenekutató volt Zala megyében – Vajda József, Pungor Antal és idősebb Horváth Károly – aki egyrészt a Göcsej, másrészt dél-Zala, harmadrészt a Muravidék népzenei örökségét gyűjtötte és kutatta évtizedeken keresztül. Ez a népzenei örökség az elmúlt idők során veszni látszott, sőt a mai napig veszni látszik. Nincs új népzenei anyag falvakban. Nincs kitől kutatni, nincs kitől anyagot gyűjteni, ezért ennek a régi anyagnak, a meglévő anyagnak a feldolgozása, elterjesztése, visszatanítása a fő motiváció, ami bennünket vezérelt ebben a projektben – mondta el Kovács Lajos, a Humán Esély Nonprofit Kft. projektmenedzsere.

Aleš Mrkela hozzátette, a projektek egyben a határokon túl élő emberek iránti bizalmat is erősítik. A beszélgetésekből bővebb összeállítást láthatnak mai Napi Kanizsa című műsorunkban.

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.