A rendőrökkel közös a járőrszolgálat - így próbálják visszaszorítani az agancsozókat

facebook megosztás

A hullott agancs nem csupán anyagi érték, számtalan információval szolgál az erdő- és vadgazdálkodónak. Az elhullajtott trófea a vadgazdálkodó tulajdona – így, ha azt valaki elviszi, az lopásnak minősül. Ezekben a hetekben – az agancshullatás időszakában – a Zalaerdő Zrt.-vel együttműködve, a rendőrség is fokozottan figyeli az erdőket és az erdőjárókat.

A gímszarvas agancshullatási időszaka jellemzően február elejétől március végéig tart. Hazánk legnagyobb nagyvad faja minden esztendőben új agancsot rak fel, és ez jelentősen kimeríti a tartalékait – mondta el elöljáróban Pálinkás Ákos, a Bánokszentgyörgyi Erdészet erdészetigazgatója. A hullott agancs a vadgazdálkodó tulajdona, ő jogosult összegyűjteni és adott esetben értékesíteni – hangsúlyozta a szakember. Ebben a periódusban viszont jellemző az agancsozók megjelenése az erdőkben.

agancs

- Jogilag, aki agancsot talál, kötelezően be kellene, hogy szolgáltassa a területileg illetékes vadgazdálkodónak. A vadgazdálkodó rendelkezik innentől ezzel a hullott aganccsal. Sajnos az egy jellemző tevékenység, hogy illegálisan is gyűjtik a hullott agancsot, tehát a vadgazdálkodó engedélye és tudta nélkül. És ezt értékesítik illegális utakon keresztül – mondta el Pálinkás Ákos, a ánokszentgyörgyi Erdészet, Zalaerdő Zrt. erdészetigazgatója. 

Vannak, akik hivatalos agancsgyűjtési engedéllyel rendelkeznek, és a találtakat átadják az illetékes vadgazdálkodónak. A veszélyt azok jelentik, akik ebben az időszakban szervezetten hajtják, űzik a vadat, ugyanis az agancsnak nagy értéke van, leginkább a távol-keleti országok jelentik a felvevő piacot.

agancs

- Nyilvánvalóan vannak olyanok is, akik szervezett formában, nyereségvágyból gyűjtik ezt az agancsot, nem kímélve a vadállományt, a területet. Űzik, hajtják a vadat. Akár többen is, szervezetten, láncban hajtják a vadat, és ezzel nagyon komoly problémákat okoznak. Egyrészt a vadállomány zavarásával, ami innentől kezdve a közutakra is kifuthat. Számtalan ilyen videót látni az interneten, nem csak Zalában, Somogyban és Baranyában is, amikor hatalmas szarvas rudlik futnak át az autók előtt. Jobbára az agancs gyűjtők által űzött szarvas rudlikat látjuk ilyenkor – tette hozzá Pálinkás Ákos. 

Az elmondottak mellett fontos hangsúlyozni ebben az időszakban, hogy a tél végén a legyengült kondíciójú vad állapotát tovább rontja az űzés, az erdősítéseken, mezőgazdasági területeken pedig taposási kárt is okoznak. A Zalaerdő Zrt. és a Zala Vármegyei Rendőrkapitányság közti együttműködési megállapodás kiterjed erre az időszakra is, így a rendőrökkel közös járőrszolgálattal próbálják meg visszaszorítani ezt az illegális tevékenységet.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.