A modern kor mozgóképei előtt tisztelgő kiállítás nyílt a Hevesi-Iskolában

facebook megosztás

Grafikákból nyílt meg a Hevesi Sándor Általános Iskola galériájának új kiállítása. Kurta Lilla „Filmes emlékeim vonzásában” című tárlata az elmúlt évek legjelentősebb mozgóképes alkotásai és játékai előtt tiszteleg.

A kanizsai alkotó 2014 körül kezdett festeni, majd áttért a portrék készítésére, amelyek hátterét digitálisan alkotta meg. Mint mondta, mindig igyekszik egy képben összefoglalni egy film vagy játék mondanivalóját. Az alkotásokban mindig a szemek ábrázolását tartja a legfontosabbnak, száz százalékig azonban csak ritkán elégedett egy kész művel. A kiállítás látogatói felváltva láthatják a kész műveket és az alapul szolgáló eredeti alkotásásokat, amelyek jelentős részét dedikálták is a rajta szereplő karaktereket alkotó színészek. Kurta Lilla művei a nemzetközi piacon is rendkívül kelendőnek számítanak.

kép

- Londonban tudtam kibontani ezt a részét az életemnek. Ez nagy mértékben azt jelenti, hogy ott minden hónapban kétszer van valamilyen comic con, akár Londonban, akár Birminghamben. Ott ezekre hatalmas igény van, azt tudom mondani, hogyha kint vagyunk, akkor a képeknek a 90 százaléka elmegy – tudtuk meg Kurta Lilla grafikustól.

A Hevesi-galéria 34 éves történetében korábban még nem rendeztek ilyen jellegű tárlatot. Lengyák István galériavezető kiemelte, fontos, hogy a gyerekek megismerjék az új technikákat is, ezért is döntöttek Kurta Lilla képei mellett. A pedagógus egyfajta generációs találkozásként is tekintett a kiállításra, mivel a gyerekek körében rendkívül népszerűek azok a filmek, amelyeket az alkotások megidéznek.

kép

- A filmművészet még nem kapott nagy szerepet ennek a galériának a kiállításain. A fotóművészet minden évben szerepet kap egy-két alkalommal, de olyan szempontból is érdekes a kiállítás, hogy a tanítványaink először találkoznak olyan alkotásokkal, ahol már az eredeti grafika párt talál a kifejezés formában a digitális hátterekkel - fogalmazott Lengyák István, a Hevesi Sándor Általános Iskola galériavezetője.

A kiállítás megnyitóját a zeneiskola növendékeinek, valamint a Kanizsai Fiatalok Közösségének műsora is színesítette. A tárlattal bővebben foglalkozunk kulturális magazinműsorunk keddi adásában.

K.T.

(Képek: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.