A KSH szerint a magyarok több mint a fele elhízott – a szövődményekre figyelmeztetnek a szakértők

facebook megosztás

A KSH adatai alapján a felnőtt lakosság több mint a fele küzd túlsúllyal Magyarországon, de a gyerekek körében is egyre gyakoribb ez a probléma. A megkérdezett kanizsai dietetikus kiemelte, változást csak teljes életmódváltással lehet elérni, amihez a táplálkozás és a mozgás is elengedhetetlen.

Az elhízás számos egészségügyi probléma kialakulásában közrejátszik. Márfi Kinga szerint ki kell emelni a szív- és érrendszeri betegségeket, a cukorbetegséget, de az ízületeket is nagy mértékben károsítja a túlsúly.

– Szépen lassan kell a szervezetét hozzászoktatni a mozgáshoz, hiszen a túlsúly az ízületekre elég nagy megterhelést tud róni. Ahogy fokozatosan megy le ez a túlsúly és csökken a mértéke a plusz súlyoknak, úgy egyre inkább könnyebb lesz a mozgás, az életvitelszerűen történő mozgás beépül a mindennapokba. Az étkezésnél jobban figyeljenek oda, több zöldséget és gyümölcsöt, többször keveset, nem addig eszem magam, míg majdnem visszajön minden, hanem amikor úgy érzem, hogy még tudnék enni, de már jól érzem magam, akkor kell abbahagyni – fogalmazott Márfi Kinga dietetikus. 

túlsúly

Az egyik legnagyobb probléma a mozgásszegény életmód – hangsúlyozta Virovecz Lilla. A személyi edző szerint azoknak, akik változtatni szeretnének, kezdésként akár heti három edzés is elegendő lehet.

– Ez a másik nagyon nehéz dolog, az akaraterő. Ehhez le kell ülni, el kell dönteni saját magamban. Az, hogyha valakire rá van erőszakolva valami és kötelezettségből kell járnia, akkor az általában egy nagyon rövid idő. A másik, hogy nekünk szakembereknek az a nehéz, hogy megszerettessük velük a mozgást és belevigyük a mindennapjaikba – mondta a személyi edző. 

Virovecz Lilla hozzátette, akár konditeremben, akár a szabadban szeretne valaki sportolni, a legfontosabb, hogy egy általa kedvelt mozgásformát válasszon.

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.