A Föld nincs bajban, mi vagyunk bajban egy Kanizsán előadó klímaszakértő szerint

facebook megosztás

A (mitől, vagy kitől?) változó klíma című könyvéről tartott előadást Pék Tibor ma délután a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A Napraforgó Szenior Örömklub programján az érdeklődök hallhattak az időjárás összetettségéről, valamint ennek kapcsán az ember szerepéről.

A Föld nincs bajban, mi vagyunk bajban – hangsúlyozta Pék Tibor. A nyugalmazott építőmérnök előadása során több évtizedes kutatásának eredményébe vezette be az érdeklődőket. Elmondta, a klímaváltozás nem új jelenség, így szerinte sokszor tévesen okolják az embereket.

klíma

– Én arra jutottam 30 éves kutatással, hogy az időjárás az tőlünk függetlenül úgymond teszi a dolgát, mert a Földről, a georól van szó. Ez geológia, meteorológia, csillagászat egyben. Nagyon összetett. Az ember szerepe, az a kis hangyányi szerep, mert annyi és nem több, szerintem elhanyagolható – emelte ki Pék Tibor nyugdíjas építőmérnök.

A könyv megírásában Pék Tibort a 90-es években a Kis-Balatonnál végzett munkája motiválta. Hangsúlyozta, akkor tanulta meg, hogy a növényvilág és az állatvilág okosabb, mint az ember.

Tíz éve tartom az előadásokat, akkor írtam a könyvet. Akkor is azt mondtam és ma is különösen, hogy ez a klímaváltozás-téma, ez egy divatos, felkapott téma. Nem mondom el, hogy ki kapta fel és miért divatos. Mindenki tudja. Mindenki arról beszél, hogy ne dobd el, ne szemetelj, mert majd meglátod. Attól, hogy a csokipapírt eldobom, nem biztos, hogy változik a klíma – tette hozzá Pék Tibor.

Pék Tibor hozzátette, a mai a 237. előadása, amit annak köszönhet, hogy a témát közérthetően adja át, így az bármelyik korosztály számára könnyen befogadható.

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.