7 kerékpáros balatoni útvonal

facebook megosztás

A februári kellemes idő kitart, így nem kell megvárnunk a tavaszt, hogy kerékpárral fedezzük fel a Balaton környékét. A Balatoni Bringakörhöz számos hosszabb-rövidebb, kezdő és haladó szintű kerékpárút, illetve kisforgalmú út csatlakozik: ezek izgalmas opciót jelentenek azoknak, akik már jó párszor teljesítették a Balatoni Bringakört, és szívesen felfedeznének valami újat. 7 útvonalat ajánlunk.

Kis-Balaton zalai kitérőkkel

A kis-balatoni kerékpárút-hálózat a Balatoni Bringakörrel összeköttetésben van, Balatonberény, Balatonszentgyörgy és Vörs között halad, és akár a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumig is el lehet jutni rajta (Keszthelytől Vörsig végig aszfalton, onnan pedig kiváló minőségű murvás úton).Tekerhettek Zalavár és Balatonhídvég között is, és nemrég elkészült egy közel 12 km-es szakasz is, amely Egeraracsát, Esztergályhorvátit, Zalaszabart és Zalaszentmártont is bekapcsolta a kerékpárút-hálózatba. Ha szeretitek a kevésbé felkapott helyeket, a környék ideális egy télvégi, tavaszindító tekeréshez.

Veszprém-Balatonalmádi

Veszprémtől Almádiig a kevésbé edzett bringásoknak ajánljuk ezt a bringautat, mert egy 15 km-es lejtő az egész (a jó fék alap), visszafelé pedig azoknak, akik szeretik, ha folyamatos emelkedőn edzhetik a lábizmaikat (vagy elektromos kerékpárral vágnak neki az útnak).

Fonyód-Csisztafürdő

A csisztapusztai fürdőt, már biciklivel is megközelíthetitek Fonyódról. A gyönyörű tájakon át vezető, aszfaltozott, 5 kilométeres út kezdőknek kíméletes beavatás a téli tekeréshez. Az autópálya feletti felüljárót és a rávezető útszakaszokat két forgalmi sávos, aszfaltburkolatú útpályával, vezetőkorláttal, hídkorláttal építették meg. Arra figyeljetek, hogy ezen az úton továbbra is biztosítani fogják a mezőgazdasági gépek közlekedését és a gépjárműforgalmat.

Vöröskő kerékpárút

A Vöröskő kerékpárút egy Veszprémet Alsóörssel összekötő bicikliút, mely a Balatoni Bringakörbe is becsatlakozik. Nem ajánljuk, ha hosszú kihagyás után először veszitek elő a biciklit, mert kb. 200-250 méter szintemelkedéssel kell számolni, de edzett bringásoknak kellemes változatosságot jelenthet ez a szakasz. A kerékpárúthoz ingyenes térkép és applikáció is készült. 

Veszprém-Nagyvázsony

Szintén a középhaladók és a haladók élvezik igazán ezt a sokszínű útvonalat, ami a Merretekerjek.hu oldalán szépen lekövethető. Kerékpárútként indul Veszprémből, így is ér el Nemesvámosig, majd onnantól előbb leaszfaltozott mezőgazdasági utakon halad, aztán rátér a négy-öt számjegyű Balaton-felvidéki mellékutakra. Egy-egy komolyabb emelkedő szembe fog jönni, és szeles vidékről van szó, erre készüljetek fejben és ruházattal is: sok szakasz nem szélvédett, ezért nézzétek meg az időjárás-előrejelzést vagy a széltérképet! 

Kalandozás Vászoly és Pécsely tájain

Dombokból nem lesz hiány, de cserében festővászonra passzoló panorámában lehet részetek, ha bevállaljátok ezt az útszakaszt. Kanyargós az út és résen kell lenni, ugyanis néhol csak két pici autó fér el egymás mellett anélkül, hogy a padkára kelljen húzódni. A települések Aszófőről és Balatonudvariból is megközelíthetők, és érdemes egy kis kitérőt tenni a Vászolyi-forrástóhoz.

Budapest-Balaton kerékpárút 

Igazán elszánt bringások le is tekerhetnek a Balatonra a 2022 augusztusában elkészült Budapest–Balaton kerékpárúton. A Kamaraerdőtől induló, összesen 108,2 kilométeres útvonalon Etyeken át juthattok el a Velencei-tóig, majd innen Balatonakarattyáig. A Balaton felé nagy szintkülönbségekre kell számítani, kezdő és kevésbé edzett kerékpárosoknak érdemes elektromos biciklivel elindulni.

welovebalaton.hu

(Borítókép: aktivmagyarorszag.hu)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.