Különleges csigával deríti kik, hogyan hatnak a vízbe kerülő fogamzásgátlók a Balaton élővilágára

facebook megosztás

Magyar kutatók évek óta szeretnék megérteni, hogy milyen hatást gyakorolnak a tavainkban kimutatható fogamzásgátló hormonok a vízi élőlényekre és az ökoszisztémára. Ezt segíthet tisztázni Fodor István, a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet Ökofiziológiai és Környezettoxikológiai Kutatócsoport tudományos munkatársának most induló kutatása egy gyakran alkalmazott modellállat, a nagy mocsáricsiga segítségével.

A három évig tartó, a kutató által tavaly elnyert posztdoktori OTKA pályázat keretében januárban induló vizsgálat arra a rejtélyre is választ adhat majd, hogy milyen módon befolyásolják a puhatestűeket ezek a molekulák, ha az ideg- és hormonális rendszerük együttesét alkotó neuroendokrin rendszerük működése – mint az elmúlt években kiderült – alapjaiban tér el a gerincesekétől, így az emberétől is.

A Balatonban már korábban kimutatott, emberi eredetű fogamzásgátló hormonok és más gyógyszermaradványok forrásai a szennyvíztisztító telepek, de a turizmus hatását is igazolta a kutatócsoport – mondta Fodor a Qubitnek. Az Ökofiziológiai és Környezettoxikológiai Kutatócsoport 2008 óta monitorozza folyamatosan a Balatonban és annak vízgyűjtő területén előforduló fogamzásgátló hormonokat és más szerves szennyeződéseket, mára összesen 134-et. Ezek közül általában 72-t meg is találnak – ezek időbeli és térbeli eloszlása a tóban attól függ, hogy mely hatóanyagról van szó, de többségüknél felfedezhető egy alapvető összefüggés a nyári turistaszezonnal. A szerek között előfordulnak antidepresszánsok, gyulladáscsökkentők, szív- és érrendszeri megbetegedéseket kezelő gyógyszerek, valamint rekreációs drogok is.

A teljes hír itt olvasható. 

qubit.hu

(Borítókép: qubit.hu)

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.