Kampányra megy? Kanizsán csak fideszes álcivilek kaptak a civilalapból

facebook megosztás

A Városi Civil Alap pályázat kanizsai győzteseit méltán nevezhetjük fideszes álcivil szervezeteknek – fogalmaztak az ÉVE politikusai a frakció mai sajtótájékoztatóján. Mind Horváth Jácint, mind Fodor Csaba kiemelte: felháborító, hogy 44 millió forint közpénzt osztottak ki a kormánypárthoz köthető csoportoknak, miközben egy másik pályázó sem nyert. Így sem az állatvédelemmel, a kultúrával vagy éppen az idősek gondozásával foglalkozó egyesületek nem kaptak a támogatásból.

Az ország egészét látva az ÉVE politikusai szerint annyiból egyedi a kanizsai eset, hogy más városokban, ha csak kisebb összeget is, de legalább kaphattak a forrásból a kormánypárthoz nem köthető civil szervezetek, míg Kanizsán csak a Fideszt támogató csoportok pályázata lett nyertes, ráadásul a NagyOn Kanizsa, a Polgári Kanizsáért Alapítvány és a Polgári Dél-Zaláért Alapítvány is a maximális, 11 millió forintot kapta.

–  Én azt gondolom, ez már gusztustalan, a pofátlanság határát súrolja. Azt gondolom, bizonyára ezek az egyesületek, alapítványok is megérdemlik a támogatást, de hogy vannak Nagykanizsán olyan egyesületek, alapítványok, amelyek még jobban megérdemelnék ezeket a támogatásokat, az biztos. Van ebben olyan alapítvány is, amit éppen tavaly nyáron hoztak létre, hogy indulhasson ilyen pénzekért – fogalmazott Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője. 

Ami a személyeket illeti: a NagyOn Kanizsa alapítói között van Balogh László, Szabó Szilárd és Radics Bálint. A Polgári Kanizsáért Alapítvány kuratóriumi tagja a szintén fideszes képviselő, Tóth Nándor, a csoport képviselője pedig Papp János, korábbi fideszes bizottsági tag. A Polgári Dél-Zaláért Alapítványt a pályázati határidő előtt néhány nappal hozták létre, az alapítók között pedig ott van Bata Hajnalka, a polgármester személyi titkára.  

ÉVE

– Összeférhetetlenség nincs az alapítványok létrehozása kapcsán, de etikusság, az felmerül. Ezt mindenki döntse el maga, hogy mennyire tartja ezt etikusnak. A Polgári Dél-Zaláért Alapítványnak az alapítója Bata Hajnalka, a kuratóriumi tagok között szintén ott van Papp János, de ott van Cseresnyés Péter közvetlen munkatársa is. Azt látjuk, hogy ez a három alapítvány kapott maximális, 11 milliós támogatást, az embereket tekintve is átfedésben van a helyi Fidesszel – mondta el Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese. 

Nem sok hiányzott a maximális támogatáshoz a DRVE számára sem, a csoport 10,89 milliót kapott. Az egyesület vezetője, Tejfel József korábban nyílt videókban üzent agresszív hangnemben az ÉVE politikusainak, valamint nyíltan kiállt Cseresnyés Péter mellett.

Az ötödik nyertes egyesület vezetője a korábbi fideszes alpolgármester, Törőcsik Pál. Az Élet Szolgálat Egyesület most 7 milliót kapott. Korábban viszont 12 millió forintot nyertek egy új mozgásforma, az etnofitnesz létrehozására, ami a néptáncot és a fitneszgyakorlatokat hivatott összemixelni. Ezt a Kutyapárt több videójában is kifigurázta.

A mai tájékoztatón Fodor Csaba és Horváth Jácint is elmondta: ezek után joggal merül fel bennük az a gyanú, hogy a mintegy 44 millió forintot kampányeseményekre fogják fordítani a győztesek. A frakcióvezető azt is hozzátette: a végeredmény kapcsán joggal elvárható, hogy Balogh László álljon ki, és adjon magyarázatot a döntések miértjeire.

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.