A világ igazai kiállítás mellett előadások, filmvetítések segítik a rasszizmus elleni küzdelmet

facebook megosztás

A Halis István Városi Könyvtár és a Zrínyi-iskola együttműködésének köszönhetően érkezett Nagykanizsára A világ igazai című kiállítás. A Holocaust Dokumentációs Központ és a Yad Vashem Intézet tárlatához kapcsolódva alkalmanként előadások és vetítések is várják az érdeklődőket az intézményben.

A kiállítás anyagáról szombaton tartották az első előadást. A könyvtár csoportokat is fogad - a tárlat lényegét Benke Dániel, az intézmény munkatársa foglalta össze.

- A világ igazai – ezt az izraeli parlament még a ’60-as években döntötte el, hogy azokat a nem zsidó származású embereket díjazza, akik a II. világháború idején zsidó embereket mentettek meg. Önzetlenül, minden javadalmazás várása nélkül. Ez a kiállítás nekik állít emléket – mondta el Benke Dániel, a Halis István Városi Könyvtár könyvtárosa. 

halis

A kiállítás bemutatása azért fontos, hogy az emberek lássák, még a legsötétebb órákban is vannak olyanok, akik ezzel szembe mernek szállni és megpróbálnak helyesen, jól cselekedni – hangsúlyozta Benke Dániel. A kanizsai Zrínyi-iskola tanára, Budáné Józsa Szilvia tavaly a Holocaust Emlékközpontban vett részt egy továbbképzésén, ott szerzett tudomást a vándorkiállításról. Ezt követően Benke Dánielt kereste fel, így a két intézmény összefogásával sikerült Kanizsára hozni a tárlatot.

- A Yad Vashem Intézetnek az a célja, hogy az oktatás segítségével közösen hívjuk fel a figyelmet arra, hogy milyen fontos a rasszizmus elleni küzdelem, illetve az antiszemitizmus legyőzése. És hogy az oktatás, a könyvtár mennyit tehet ezért. Akár, ha a gyerekek olvasnak, akár, ha előadásokat hallgatnak a holocausttal kapcsolatban. A Yad Vashem készített egy oktatóanyagot a 14-18 éves korosztályú gyerekek számára, és így a Danival közösen készítettünk egy előadást – fogalmazott Budáné Józsa Szilvia. 

A közös munka eredménye lett egy pedagógiai foglalkozás az általános iskolák 7-8. osztályosai és a középiskolás diákok számára. Ezeket ezen a héten tartják a bibliotékában. A könyvtár jövő szombaton újra egy előadással, valamint vetítéssel várja az érdeklődőket.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.