Újra népzenétől volt hangos a kiskanizsai művelődési ház

facebook megosztás

A Sárarany zenekar koncertjével zárta a 2023-as évét a Móricz Zsigmond Művelődési Ház. A formáció szigetközi és bukovinai népdalokkal várta a közönséget.

A kiskanizsai intézményben mindig is fontos volt a népi kultúra ápolása, így a szervezők örültek, hogy az év utolsó rendezvényén is egy tradicionális zenét játszó zenekar léphetett fel. Tóth István intézményvezető úgy látja, a néptánc és a népzene kezd újra népszerűvé válni az emberek körében és az ilyen koncertek is segíthetik ezt a folyamatot.  

Kialakult már itt egy nagyon jó kis mag, egy törzsközönség. Egyre többen vannak hála Istennek, aki idézőjelben kívülálló, tehát aki nem néptánccal, népzenével foglalkozik, hanem csak szereti, érdekli és eljön egy ilyen rendezvényünkre. Szerencsére ez is egyre több, de a táncosaink és a környező településekről, városokból is érkeznek most már rendezvényeinkre táncosok, zenészek illetve érdeklődők is – hangsúlyozta Tóth István, a Móricz Zsigmond Művelődési Ház intézményvezetője.

A hattagú formáció csaknem 15 éve zenél közösen és lép fel különböző népzenei koncerteken, táncházakban. Repertoárjukban igyekeznek olyan tájegységek dallamait megszólaltatni, amit korábban mások még nem dolgoztak fel. Bukovinai gyűjtésük képezte az első albumuk gerincét, most pedig egy szigetközi válogatáson dolgoznak.

Fontosnak tartom, hogy ezeket a kevéssé feldolgozott területeket egy kicsit népszerűsítsük. A bukovinaiakkal kapcsolatban van személyes kötődésünk is, így adott volt ez a helyzet. A szigetközivel szintén, mivel, hogy onnan származom. Úgyhogy mindenképpen szeretnénk visszavinni a szigetközi közösséghez is majd ezeket a muzsikákat, hogy újra hallgassák, újra nótázzák őket – nyilatkozta Radák Márton, a Sárarany zenekarvezetője.

A Sárarany fellépésére megtelt a Móricz Zsigmond Művelődési Ház nézőtere. A koncerttel bővebben foglalkozunk kulturális magazinműsorunk egy későbbi adásában.

 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.