Német hagyományok Kiskanizsán

facebook megosztás

Adventskranz ünnepségre invitálta az érdeklődőket a Német Nemzetiségi Önkormányzatok Vas-Zala Megyei Szövetsége szombat délután a kiskanizsai Sarlós Boldogasszony templomba. A német nyelvű szentmise után számos, a két megyéből érkező kórus mutatta be műsorát.

A két megyei önkormányzat az érdekérvényesítés jegyében fogott össze már évekkel ezelőtt. Az advent első szombatján megtartott Adventskranz ünnepünk már több évtizedes hagyománynak számít – hangsúlyozta Lancsák József, a Nagykanizsai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Ilyenkor az önkormányzatokhoz tartozó kórusok 3-3 dallal készülnek a közönség számára.

- Tehát egy közös éneklés, megemlékezés és a karácsonyra való készülődés jegyében történik mindez. A német nemzetiséghez tartozó valamennyi önkormányzat és a nemzetiséghez tartozó egyéneknek legyen egy olyan közösségi rendezvénye, ami a két megyét átfogja, és most úgy adódott, hogy Nagykanizsára esett a választás. Mi vállaltuk be, hogy megtartjuk az Adventskranzot – fogalmazott Lancsák József, a Nagykanizsai Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke. 

A szombathelyi nemzetiségi önkormányzatot Ungár Bernadett képviselte. Stábunknak elmondta, mivel ezen a határvidéken viszonylag kevés német nemzetiségi ember él, fontosnak tartják, hogy nagyobb alkalmak során összegyűljenek és erősítsék gyökereiket, az összetartásukat.

- Egyrészt az advent az az elcsendesedésnek az ideje, mivel elég szétszórtan vagyunk itt a nyugati határvidéken, ezért általában két olyan időszak van, amikor össze tudunk jönni, az egyik az advent, ami a karácsonyi felkészülést szolgálja, a másik ilyen rendezvényt pedig nyáron tartjuk, ahol együtt szoktunk ünnepelni – mondta Ungár Bernadett, a Szombathelyi Német Nemzetiségi Önkormányzatnak képviselőtestületi tagja.

A kórusok közül először az Alsószölnöki Német Asszonykórus lépett fel, őket követte a szepetneki, a fűzvölgyi és a kőszegi kórus előadása.

 

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.