Megemlékeztek a névadóról a VOKE-ban

facebook megosztás

Az intézmény névadójára emlékeztek pénteken délután a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban. A vasutas művelődési ház 1954-ben vette fel a világhírű zeneszerző nevét.

1882. december 16-án született Kodály Zoltán, a 20. század egyik legnagyobb hatású magyar zeneszerzője A VOKE-ban hagyománynak számít, hogy ezen a napon fejet hajtanak Kodály emléke előtt. Kámánné Szép Terézia szerint identitást képző tényező és kulturális útmutatás is egyben, hogy a kiváló zenepedagógus még életében hozzájárult ahhoz, hogy a nagykanizsai egyike legyen annak a három intézménynek, amely a nevét viseli.

- Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy névadónk 1954-ben hozzájárult ahhoz, hogy intézményünk felvegye a nevét. Ez nagyon nagy érdemnek számít úgy gondolom. Mindent megtesz intézményünk és művészeti csoportjaink, hogy méltók legyünk erre a névre – nyilatkozta Kámánné Szép Terézia, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház intézményvezetője.

Az eseményen a művelődési ház énekkara is fellépett, az előadott „Elmegyek-elmegyek” című dalcsokor Kodály által gyűjtött népdalokból áll. Püspökiné Jámbor Zsuzsanna szerint a zeneszerző népi kultúrához fűződő viszonya példa lehet minden pedagógus számára és a fiatalok is felfedezhetik benne az értéket.

- Amikor pályakezdő voltam, azért lényegesen több énekóra volt egy-egy osztályban. De úgy érzem, hogy mintha újra elkezdődött volna valamifajta odafigyelés a fiatalok irányában a népzene irányába. Sokan szívesen énekelnek egyébként népdalt és működik az iskolában is énekkarom, ahol népdalokat is tanulunk. Úgy érzem, hogy mintha egy picit pozitív elmozdulás történt volna az utóbbi években – fogalmazott Püspökiné Jámbor Zsuzsanna, a Kodály Zoltán Énekkar kórusvezetője. 

A megemlékezés a névadó szobrának megkoszorúzásával zárult.

 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.