Kötelező olvasmányok kreatív köntösben

facebook megosztás

Egyedi és kreatív módon ajánlanak mindenkinek kötelező olvasmányokat a kőrösis diákok. Az intézmény 4.b-s tanulói lapbookokat készítettek, amelyeket bemutattak a Halis István Városi Könyvtárban.

Az érdeklődés felkeltése, a kötelező olvasmányok könnyedebb megközelítése volt a cél a lapbookok elkészítésével. A diákok számos művet feldolgoztak, így A két Lotti, a Kétbalkezes varázsló és a Micimackó mellett Fekete István nagy sikerű regényét is többen ajánlották.

- A Tüskevárat választottam azért, mert igazából azt szokták olvasni harmadik végén, de igazából nálunk többet is lehetett választani - mondta Mátyás-Koma Zénó, a Kőrösi-iskola diákja. 

Az osztály korábban közösen is feldolgozott hasonló módon témákat, így már nem volt ismeretlen a gyermekeknek a kreatív olvasónapló.  

A tényszerű adatok mellett ajánlásokat, élményeket, a könyvhöz kapcsolódó érdekességeket is bemutathattak a gyermekek az alkotásokban.

- A kötelező, mondhatni kötelező tartalmi elemek mellett, ők kitalálhattak egyebet, amely valamilyen módon kapcsolódik a könyvhöz. A Tüskevárhoz tudnék példát mondani, az egyik gyerkőc a halfajtákat, ami a Kis-Balatonban jellemzően megtalálható, azt gyűjtötte ki az egyik oldalra - fogalmazott Sipos Eszter, a Kőrösi-iskola tanítója. 

kőrösi

A könyvtárban kiállított munkák sokszínűek és tükrözik a gyermekek egyéniségét. A tanulók persze segítséget is kérhettek, így sok helyen igazi családi együttgondolkodásként valósították meg a lapbookot.

- Van, aki varázslatosan csinálja van, aki rajzol van, aki kitalál mindenféle trükköket, amivel bemutatja a könyv részleteit. Nekem nagyon tetszik, mert azt jelenti, hogy a könyv nem olyan dolog, hogy megfogom elolvasom és leteszem, hanem olyan, ami tovább gondolható, ami foglalkoztathatja az embert tartósan. Ha igazán jó könyv, akkor egy életen át foglalkoztatja az embert – nyilatkozta Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója.

A Kőrösi-iskola negyedikeseinek munkái inspirációt adhatnak a sokszor nem szeretett kötelező olvasmányok kézbe vételére.

 

K-V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.