Új előadás-sorozat indul a Halis István Városi Könyvtárban

facebook megosztás

Kanizsa történeti hétfők címmel indult új előadás-sorozat a Halis István Városi Könyvtárban tegnap este. Kaposi Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem professzora prezentációjában városunk Monarchia korabeli gazdasági helyzetével ismertette meg a hallgatóságot.

A városi bibliotéka egy sikeres pályázatnak köszönhetően hívhat meg elismert előadókat a hétfő esti programokra. Az intézményvezetés célja, hogy megismertesse a város történetének kevéssé ismert szegmenseit is az érdeklődőkkel.

- Én azt remélem, hogy ma este, ha őt hallgatjuk, akkor a történetben, körülbelül a 18-19. század és a 20. század Nagykanizsáját ebben a környezetben fogjuk látni. Azt is remélem, hogy megtudjuk, hogy ő hogyan került kapcsolatba ezzel a témával, hiszen az nem jellemző, hogy egy akadémiai doktor Kanizsával foglalkozik, ez nekünk egy nagy szerencsénk - fogalmazott Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója. 

Kaposi Zoltán az 1980-as évektől kezdve foglalkozik Nagykanizsával, a városi monográfia második és harmadik kötetében is szerzőként működött közre. Aktuális előadásából kiderült, hogy a Monarchia korában Nagykanizsa a Dél-nyugat Dunántúl legnépesebb települése volt, amelynek lakosságszáma két és félszer nagyobb volt Zalaegerszegénél, de Kaposvárét is jelentősen meghaladta. A város főleg a kereskedelemre épített, és fekvésének köszönhetően Bécsbe, Budára, Kaproncára és Triesztbe is tudtak árut szállítani a helyi kereskedők. Ennek a felvirágzásnak az I. világháború, valamint a trianoni békediktátum után meghúzott új határok vetettek véget.

előadás

- A 18. századi betelepülés során nagyon sok német ajkú telepedett be Nagykanizsára, ők főleg iparosok és kereskedők voltak. Ebből következett, hogy jelentős piacközponttá vált a város. A későbbi vasúti csomópont ekkor már közlekedési csomópont volt. Öt út futott össze Nagykanizsán és a kanizsai piac a hetedik legnagyobb forgalmú piac volt 1828-ban. Kanizsa akkor népességét tekintve a 65. város volt Magyarországon, piaci forgalmát tekintve a hetedik - mondta Kaposi Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem professzora. 

A Kanizsa történeti hétfők sorozat Hermann Róbert prezentációjával folytatódik két hét múlva. A Kanizsa Televízióban mindkét előadást láthatják az ünnepi időszakban.

 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.