Színes, egzotikus madarak a HEMO-ban

facebook megosztás

Egzotikus papagájkiállításnak adott otthont a Honvéd Kaszinó. A látogatók összesen 36, a világ különböző tájairól származó madarat tekinthettek meg egyszerre.

Németh Nelli évek óta foglalkozik a világ különböző pontjain őshonos, különböző papagájokkal. A gyűjtő általában havonta egyszer rendez kiállítást az ország valamely pontján, ő és társai ilyenkor többtucat madarat visznek magukkal. A kiállítások rendkívül népszerűnek számítanak a gyerekek körében. Ilyenkor igyekeznek olyan fajokat is bemutatni, amelyek csak elvétve találhatóak meg hazánkban.

- Említeném a zöldszárnyú arát, a kék-sárga arát, a molukken kakadut, ami nagyon különleges, mert az országban csak néhány tenyésztőnél található meg. Ő az óriás szép kakadu kakadu. Illetve vannak lóriaink, ez is nagyon érdekes, mert nagyon kevesen tartanak mert picit komplexebb. Ők nem kifejezetten magevők, hanem lágyeleségevők, gyümölcsevők, macerásabb őket tartani. De mi tartjuk, hogy megnézhessék a vendégek és imádjuk őket, mert nagyon jópofák, beszélnek is pár szót, ha olyan kedvük van, illetve ugrálnak, hogy nézzék őket – mondta Németh Nelli, papagájtulajdonos. 

A gyűjteményben nyolc olyan faj található, amely képes utánozni a beszédet, a papagájok szókincse általában néhány szóig terjed. A tulajdonos tanácsa szerint kezdő tartóként nem szabad nagyméretű papagájt vásárolni, mert ezeket az állatokat is nevelni kell hasonlóan más házikedvencekhez. Ezek a madarak a környezetváltozást és a rossz tartási körülményeket különösen nehezen viselik. A nagyobb testű papagájok ráadásul hajlamosak az elhízásra, de ugyanúgy a kóros soványságra is, ezért grammra beállított magmennyiséget fogyasztanak. A papagájok élettartama a nagyságuktól is függ, sok olyan faj van, amelyet egy életre választ társként magának az ember.

papagáj

- A mögöttem lévők 20-25 évig élnek, így megyünk fel. A legnagyobb akár 80-90 évig is elélhet a zöldszárnyú arapapagáj. Illetve, ha minél kisebb, mint a törpepapagáj, hullámos papagáj, valamelyikük csak 8-10 évig él sajnos. Tehát minél kisebb, annál kevesebb ideig él - fogalmazott Németh Nelli, papagájtulajdonos. 

A kiállításon résztvevő gyerekeknek lehetőségük volt közös képet is készíteni az egyik madárral. A papagájkiállításról bővebb beszámolót láthatnak ÁllatTár című magazinműsorunk következő adásában.

 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.