Sporttörténeti konferencia Pölöskefőn

facebook megosztás

Nemzetközi sporttörténeti konferenciát rendezett a helyi önkormányzat és a Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület szombaton Pölöskefőn. Az eseményen több aktív és korábbi olimpikon is részt vett. 

Az első konferenciát 2004-ben Nagykanizsán bonyolította le az egyesület. Az eltelt csaknem két évtizedben évente három-négy ilyen jellegű rendezvényt tartottak országszerte és a határon túl. Pölöskefő – Mező Ferenc születési helyeként – állandó helyszínnek számít. A résztvevők az esemény kezdetén megkoszorúzták az egyetlen magyar szellemi olimpiai bajnok szobrát, majd az ötkarikás játékok kabaláiról, valamint a Biblia és a sport kapcsolatáról is előadást hallhattak. Az idei konferencia vendégei a magyar kalapácsvetés korszakos egyéniségei voltak, a kétszeres vb-bronzérmes Halász Bence, az ifjúsági világbajnok Gyurátz Réka és a korábbi vb-ezüstérmes Németh Zsolt személyében. A szervezők jövőre is több sporttörténeti rendezvényt szeretnének megrendezni.

konferencia

- Valószínű, hogy most újabb magyarok lakta részt fogunk tudni bekapcsolni. Az Őrvidéken, Burgenlandban még nem volt a közismert okok miatt. Most keresem a kapcsolatokat, hogy az ottani magyaroknak is elvigyük egy kicsit az olimpizmusnak a szellemét és a magyarok szerepléséről meséljünk nekik. Erdélyben is biztosan lesz konferencia, az idén Nagyváradon voltunk - fogalmazott Horváth Vilmos, a Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesületet elnöke. 

 

K.T.

(Borítókép: Pölöskefő Község Önkormányzatànak Hivatalos Facebook Oldala)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.