Óriási úszó monstrumok jelentek meg a Balatonban: vajon mit kereshetnek?

facebook megosztás

Már javában zajlanak a kotrási munkálatok a Balatonnál, az intézkedés megnyugtathatja azokat, akik nemcsak a tó vízminősége, hanem az ezzel járó gazdasági következmények miatt is aggódtak az utóbbi időben. Hiszen, ha elterjed az alga nagyobb tömegű felbukkanásának a híre, a turisták is elmaradhatnak, ahogy évekkel ezelőtt az extrém alacsony vízállás, vagy a tömeges halpusztulás is elriaszthatták a vendégeket.

kotrás

A helyi polgármesterek már többször szorgalmazták az iszap egy részének az eltávolítását az utóbbi időben a tóból. A mederfeltöltődés különösen a nyugati medencét érinti. Az algák tápanyagául szolgáló foszfor eltüntetése és a komfortos fürdőzés miatt is szükséges a kotrás a településvezetők szerint.

Mi szeretnénk mindent megtenni, hogy még a kisebb partközeli, lokális algák se jelenjenek meg. Mi mindenképpen szükségesnek tartjuk, mi Balaton-parti polgármesterek, főleg a Keszthelyi-öbölben, hogy a Balaton-parti kotrásokat indítsák meg. A strandok és a part közelében mindenképpen szükség lenne kotrásra. Ezt hála Istennek már nem ellenzik tudományosan, még akkor is, ha az alga nem csak ettől függ - mondta még szeptemberben Manninger Jenő, Keszthely polgármestere a TV Keszthelynek.

A Balaton 1970-90-es évek között jelentkező algásodásáért a szennyvizekkel érkező nagy mennyiségű növényi tápanyag volt a felelős. Ezt számos nagyberuházással sikerült csökkenteni. 2004-ig kotorták a medret is. Algásodás 1995 és 2018 között viszont nem volt tapasztalható.

A 2019-es algavirágzás kiváltó okainak megszüntetéséért 2021-ben III. fokú vízminőség-védelmi beavatkozást rendelt el a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, és sok évnyi kihagyás után ismét kotorni kezdték a Balatont. Akkor, mintegy 14 hektárnyi területéről csaknem 90 ezer köbméternyi mederiszapot távolítottak el. Jó hír ugyanakkor, hogy az idei évben is folytatódnak a kotrási munkálatok a Balatonnál.

A Tihanynál zajló kotrási munkálatokat a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet végzi a saját kikötőjében magánvállalkozók munkagépeivel. Ezen kívül a Balatoni Hajózási Zrt. saját kikötőinek fenntartási jellegű kotrása van folyamatban – mondta lapunk megkeresésére az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A kotrási munkák végzéséhez a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság mederkezelői hozzájárulást adott. Mint írták, a Balaton medréből kikotort iszapot a balatongyöröki zagytéren, vagy egyéb engedélyezett területen lehet elhelyezni.

A hír tovább olvasható itt.

 

hellovidek.hu

(Borítókép: hellovidek.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.