Ónos eső érkezhet

facebook megosztás

A legfrissebb meteorológiai előrejelzés szerint ónos eső várható csütörtökön hajnalban és a reggeli órákban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésével Zala vármegye is érintett. Zalában elsősorban kisebb mennyiségű ónos eső várható, de az előrejelzés szerint a halmazállapot-váltás határa jelentős bizonytalansággal terhelt, emiatt a várható csapadékfajták területi kiterjedése és mennyisége is nehezen jelezhető előre.

Ónos esőben megemelkedik a tűzoltói beavatkozást igénylő események száma, zömében közlekedési balesetekhez kell vonulnia ilyenkor a tűzoltóknak az átlagosnál nagyobb számban, de gondot okozhat a különböző felületekre, így például villanyvezetékekre, faágakra ráfagyó csapadék is, amelyek ilyenkor leszakadhatnak, és szintén balesetet okozhatnak. A biztonság érdekében azt tanácsoljuk:

  • mielőtt az autósok útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról,
  • aki teheti, az ónos esővel érintett területeken ne induljon útnak!
  • ha mégis útra kell kelni, akkor az ónos esőben vagy a havazás idején vezessen lassabban, figyelmesebben és körültekintőbben, csak akkor előzzön, ha azt biztonságosan be is tudja fejezni;
  • csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített, téli gumival felszerelt gépjárművekkel közlekedjen;
  • utazás előtt mindenképpen tájékozódjon az aktuális út- és látási viszonyokról, forgalmi helyzetről;
  • induljon el időben, hamarabb, ne út közben, téliesebb útviszonyok között próbálja meg behozni senki az esetleges késéseket.
  • az autóba tankoljon a szokásosnál több üzemanyagot, és vigyen magával feltöltött mobiltelefont, tartalék ruhát, ásványvizet és egy kis ételt, arra az esetre, ha elakadna, vagy hosszabb ideig kellene várakozni.

Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot! Érdemes használni a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t, amely ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű eszközökre egyaránt.

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig az utinform.hu oldalon lehet tájékozódni.

 

zala.katasztrofavedelem.hu

(Borítókép: portfolio.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.