Még most is kopognak a falon

facebook megosztás

A termények már a kamrákban, a pincékben pihennek, a kártevők mégis velünk vannak. Az enyhe ősz miatt lépten-nyomon belebotlunk egy-egy szépen kifejlett példányba, legyen szó harlekin katicáról, vagy poloskáról. Bosszantó a jelenlétük, de a védekezésre van megoldás.

Hat éve kezdték el a poloskatérképen feltüntetni az élőlények jelenlétét. Vármegyékre leosztva lehet látni, melyik a kevésbé, vagy a fertőzöttebb terület. A vándorpoloskák nagyjából hat évvel ezelőtt érkeztek be az országba, keletről. Négy évvel ezelőtt – a térkép is jelezte – a Duna–Tisza közén jártak ezek a kártevők, Nagykanizsán még nem ismertük őket. Aztán három évvel ezelőtt elárasztottak minket – ecsetelte a kártevő megjelenését Varga József, növényvédelmi szakember.

Ezek a kártevők vándorolnak – ahogy a nevük is fémjelzi – olyan helyeket keresnek, ahol biztonságosan megélnek és táplálékot találnak. Az alföldi vidék – ahol rengeteg búzát, kukoricát termelnek – nem tetszenek a poloskáknak. A bogyós növényeket, gyümölcsöket, zöldségeket szeretik. - Itt Zalában, Somogyban nagyon sok a kiskert. Nagyon sok olyan zöldséget, gyümölcsöt termelünk, amit kimondottan szeretnek. A kedvencük a paradicsom. Rajta szaporodnak, ráteszik a petéjüket. Ezért fontos az odafigyelés, nem elég csak egy-egy permetezés – meg kell vizsgálni a növényünket – intett Varga gazda.

Most viszont az odafigyelés már semmit sem ér – ami a kiskerteket illeti. Gyakorlatilag minden kikerült a földből, a termény a kamrákban, a pincékben, a dunsztosüvegekben van. De az „átkozott” poloskáktól nem tudunk szabadulni – több olvasónk így jellemezte az enyhe őszt, ami most – véleményük szerint – a kártevők rajzásának segít. - Ezek a kártevők jelenleg téliesíteni szeretnék magukat. Hegyi pincékben, lakásokban, idősebb fák kérge alá szeretnének menekülni. Egy nagy védelem lehet ellenük, a szúnyogháló. Viszont a becsukott ajtók résein is bemennek a lakásokba. Amit lehet, mindent meg kell tenni ellenük. Én a hegyen egy régi nadrágot akasztottam fel az ablakba. Bejöttek, abba belebújtak. Aztán, amikor kimentünk, tömegével ráztuk ki őket... és összetapostuk – mondta saját tanácsát Varga gazda.

A poloska – vagy Büdös Margit elleni védekezést megkönnyíti, hogy az ember nyomon tudja követni, hol, mikor károsít – sőt, előzetes védekezés is lehetséges a permetezéssel. Viszont vannak más kártevők, mint például a dióburok-fúrólégy, ami – miután lehullik a dióhéj, a kártevő a földben telel át. Nem lehet ellene tenni semmit. Mert áttelel. Aztán például a körtelevél-bolha. Egész nyáron károsítja a gyümölcsfát, a levelet és a termést is. Majd lehullik, és a földben a kártevő szintén áttelel. A bogarak 90 százaléka a földben telel át. Tavasszal képesek újra feljönni, és károsítani. Itt jön a szerepe a növényvédő szereknek, és annak, ki mennyire figyel a birtokára. Ugyanis sok az elhagyott terület – ami pedig melegágya a fertőzéseknek, a kártevők elszaporodásának.

 

VINCZE Adél

(Megjelent a Kanizsa Újság 2023. november 15-ei számában)

Ásó-Kapa_poloska

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.