JazzKanizsa

facebook megosztás

50 évvel azután, hogy az első kanizsai jazzfesztivált megrendezték, a hétvégén ismét Nagykanizsa volt a jazz magyarországi fővárosa. Az idei, kétnapos fesztiválon négy koncertet láthattak a műfaj szerelmesei a Medgyaszay Házban, több nemzetközileg is elismert zenésszel.

1973-ban, a volt úttörőházban bonyolították le az első nagykanizsai jazzfesztivált. Akkor ez és utána sok évig a Magyar Rádió támogatásával, közreműködésével valósulhatott meg. A program egyedinek számított, így nagyon sok embert vonzott a városba. Az évtizedek alatt számos legendás, világhírű zenész lépett fel városban. A szervezők egy külön kiállítással készültek a jeles évfordulóra; az eddigi fesztiválok plakátjait tekinthetik meg az érdeklődők a következő egy hétben. Halász Gyula szerint a Kanizsai Kulturális Központ gyűjteményéből származó relikviákon is végig követhető az a fajta sokszínűség, amellyel Kanizsa jelen volt a magyarországi jazzéletben. 

- A plakátok túlnyomó része rendszerváltás utáni időszakból származik, nagyon kiváló plakátok és tulajdonképpen reprezentálják azt a skálát, ami bemutatja a világhírű, nemzetközi hírű és hazai együtteseket, akik itt voltak. Nagyon színes a paletta, hiszen Jugoszláviától Ausztriáig, Németországig, Amerikából, Kanadából mindenhonnan jöttek Nagykanizsára – fogalmazott Halász Gyula, a Magyar Jazz Szövetség tagja. 

A kiállításmegnyitót követően Papp Ferenc mondott beszédet és nyitotta meg a fesztivált. A HSMK nyugalmazott igazgatója számos derűs pillanatot emelt ki a fesztivál történetéből, amelynek megrendezése ugyan többször is veszélybe került, ám a mai napig életben tartják a hagyományt a városban.

Az idei fesztivál első fellépője a Bágyi Balázs New Quartett volt. A zenekarvezető – akit az év jazzdobosának is megválasztottak már – nem először lépett fel Nagykanizsán, számára is komoly inspirációt jelentettek a helyi jazzfesztiválon fellépő legendák. 2013-ban alakult zenekarával a jazz több alműfajából is igyekszik meríteni a repertoárjához.

- A jazzen belül ugyanolyan sok stílus létezik, mint akár a popzenében. Ha már mindenképpen valamilyen címkét kell ráakasztanunk, akkor modern mainstreamet játszunk, vannak benne etnojazzes elemek is. Régebben, a korábbi együttesem az kifejezetten ebben a műfajban alkotott. Most azt gondolom, hogy inkább ez a kortárs modern mainstream ami ránk jellemző – mondta Bágyi Balázs, a Bágyi Balázs New Quartett zenekarvezetője.

Több év kihagyást követően idén ismét kétnapos volt a JazzKanizsa, szombaton előbb Varga Bendegúz és kvartettje, majd Gayer Mátyás és formációja szórakoztatta a közönséget. Az idei jazzfesztiválról későbbi, KanizsaKult című magazinműsorunkban is beszámolunk.

jazz

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.